'Onze militairen bezetten strategische punten op... de voetbalvelden. Langs de lijn bij de wedstrijd DHC - HBS waren zij in de meerderheid'.
'Onze militairen bezetten strategische punten op... de voetbalvelden. Langs de lijn bij de wedstrijd DHC - HBS waren zij in de meerderheid'.
terug in de tijd

Terug in de Tijd door Henk van der Beek: maand van tegenstellingen

Amateurhistoricus Henk van der Beek neemt zijn lezers deze week mee terug naar de aanloop van de Tweede Wereldoorlog en de meidagen van 1940.

In de maand mei liggen geluk, vreugde, verdriet, herdenken en afwachten dicht bij elkaar. Vreugde en blijdschap op moederdag, verdriet als moeder er niet meer is, het herdenken van de oorlogsslachtoffers op 4 mei, even stil staan bij wat nooit meer mag gebeuren! Het vieren van de bevrijding op 5 mei.

In 1939/1940 zaten wij maanden lang in afwachting of wij bij de oorlog betrokken zouden worden. Op 10 mei 1940 was het zover. Veel mensen denken dat toen pas de Tweede Wereldoorlog begon. Maar niets is minder waar. In 1938 liepen de Duitsers (zonder tegenstand) Oostenrijk onder de voet en maakte er een satellietstaat van. In datzelfde jaar probeerde Engeland, onder leiding van Chamberlain, een oorlog te voorkomen. De Duitse regering wilde Sudetenland inlijven, omdat daar veel Duitsers woonden. Chamberlain gaf zijn goedkeuring en werd thuis in Engeland als een held onthaald. Een jaar later werd de adder onder het gras ontdekt. In oude kranten lees ik, april 1939, dat verscheidene regeringen op de hoogte waren van de aanvalsplannen op Polen van het Duitse leger. Wanneer het zou gebeuren wisten zij niet. In grote koppen was te lezen dat Parijs en Londen bereid waren om de Polen te helpen bij een eventuele inval. September 1939 was het zover, zonder een verklaring trokken de Duitsers Polen binnen. Toen al werd duidelijk wat voor smerige oorlog ons te wachten stond. Hitler en Stalin sloten een niet aanvalsverdrag en verdeelden de buit in Polen. Ook Nederland voelde de dreiging. Overal werden Nederlandse militairen gelegerd, ook in Delft. Onder andere in de school in de Raamstraat, in de Raam, Paardenmarkt en de Buitenwatersloot. De angst zat er toen al goed in bij de mensen. Het zal toch niet gebeuren dat wij onze vrijheid kwijt raken, dachten we. In In de Eerste Wereldoorlog waren wij buiten de oorlog gebleven, ook nu, als je de kenners mocht geloven, blijven we er buiten. De regering riep het volk op om vooral rustig te blijven, ondanks de waarschuwingen, uit Berlijn, van het Nederlandse consulaat. Het dagelijkse leven ging gewoon door, ook in onze stad. Kortom de angst trok een beetje weg. Er werd wel gehamsterd, maar de regering waarschuwde de bevolking hiervoor.

Volgende week meer.

Het onderschrift van de foto luidt: 'Onze militairen bezetten strategische punten op... de voetbalvelden. Langs de lijn bij de wedstrijd DHC - HBS waren zij in de meerderheid'.

Meer berichten