Foto: Annemarie de Vries
Sporter van de week

Sporter van de week: Zonder Miep van Tijn geen tennistoernooi

Iedereen in Delft en omgeving die wel eens een toernooi getennist heeft kent haar naam: Bondsgedelegeerde Miep van Tijn (75). Al vanaf de jaren '90 prijkt haar naam bij de tennistoernooien in de regio. Miep: "Ik weet eigenlijk niet eens meer precies hoe lang."

Door Annemarie de Vries

DELFT - Maar wat is dat nou een bondsgedelegeerde en hoe word je dat? Miep van Tijn is van oorsprong gymjuf in het onderwijs. Na de geboorte van de kinderen was ze tien jaar lang werkzaam als invalster, tot deze functie kwam te vervallen. Miep: "In 1981 werden we met het hele gezin lid van tennisverening DTB in Delft en omdat ik inmiddels tijd over had, rolde ik al snel van de ene in de andere vrijwilligersfunctie." 25 Jaar was Miep van Tijn actief in de jeugdcommissie en als bestuurslid van DTB. Jarenlang was zij toernooileidster bij de toernooien van DTB en werd op een gegeven moment gevraagd door de KNLTB of ze bondsgedelegeerde wilde worden. Miep: "Het voordeel is dat ik overdag beschikbaar ben, zeker bij jeugdtoernooien is dat prettig." Afgelopen week had ze weer haar eerste toernooi van dit jaar bij Leeuwenbergh in Den Haag. Jaarlijks begeleidt Miep 14 toernooien. Elke vereniging die een toernooi organiseert dat door de KNLTB erkend is, krijgt een gedelegeerde toegewezen. "Het meeste werk heb ik voorafgaand aan het toernooi", vertelt de tennisdeskundige. "Er zijn algemene reglementen van de KNLTB die voor elk toernooi gelden. Maar daarnaast heeft elke vereniging nog specifieke reglementen voor hun toernooi, dat kan te maken hebben met of er verlichting is, hoeveel banen er zijn en dergelijke, zodat er bijvoorbeeld niet op elk tijdstip gespeeld kan worden. Ik beoordeel die reglementen. Als iedereen ingeschreven is, maak ik de indeling van de poules." Ook tijdens het toernooi laat ze regelmatig haar neus zien om te kijken of alles volgens de regels gaat en deelnemers kunnen haar bellen als ze het er niet mee eens zijn. Achteraf moeten alle resultaten verwerkt worden.

Door automatisering en digitalisering is alles een stuk makkelijker geworden. De bondsgedeleerde: "Vroeger was ik dagenlang bezig om alles te verwerken, dan had ik dikke pakken papier. Nu is het veel sneller klaar." Dat is maar goed ook, want het is niet altijd makkelijk om vrijwilligers voor deze functie te vinden. Miep: "Ik ben al op leeftijd en ik doe het met plezier, maar je weet dat dat niet altijd zo blijft, dus is nieuwe aanwas bij de KNLTB wel prettig. Vrijwilligers zijn onmisbaar. Zonder vrijwilligers geen sport." Wijze woorden waar ook het koningshuis het mee eens is, want in 2008 ontving Miep voor haar vele vrijwilligerswerk een koninklijke onderscheiding.

Tips voor de sporter van de week? Mail redactie.dp@persgroep.nl

Meer berichten