Afweergeschut moest Delft in mei 1940 tegen de aanvallende Duitsers beschermen.
Afweergeschut moest Delft in mei 1940 tegen de aanvallende Duitsers beschermen.
terug in de tijd

De meidagen van 1940: Het begin van vijf moeilijke jaren

Amateurhistoricus Henk van der Beek neemt lezers vandaag mee naar de eerste weken van mei 1940, het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Ik neem u mee naar dinsdag 7 mei, toen we de ernst van de situatie moesten inzien. Er stond een grote kop in de kranten: alle verloven werden ingetrokken. Maatregelen die noodzakelijk waren in verband met de toegenomen onzekerheid in Europa. Het moest gezien worden als een voorzorgsmaatregel met het oog op de dreigende situatie. Vliegveld Ypenburg was in staat van verdediging gebracht, niemand mocht er in of uit zonder je te legitimeren en je zakken leeg te halen. Er waren geruchten, die achteraf niet verzonnen waren, dat er Duitsers in Nederlandse kleding rond liepen.

Onvergetelijk

Donderdag 9 mei nam de spanning alleen maar toe. Het was een dag om nooit te vergeten. Het was een zeer warme dag, herinner ik me. We waren gewoon naar school geweest en er leek niets aan de hand. De onderwijzers en onderwijzeressen wensten ons fijne dagen toe. Niemand bleef in huis, alsof ze voelden dat er iets ging gebeuren. Iedereen ging de straat op, de gezichten stonden strak gespannen. Wij speelden paalverlossertje, twee ploegen van zes kinderen moeten elkaar zien te vangen en aan de paal te zetten, een snelle jongen of meisje kon ze weer vrij tikken. Het werd bedtijd, mijn vader ging de nachtdienst in bij de spoorwegen. Niet leuk voor ons, maar we waren er aan gewend.

Duitse vliegtuigen

Vroeg in de vrijdagmorgen werden we in onze slaap verrast door geschut en vliegtuigen, mensen stonden in hun nachtgoed op straat, We hadden de radio aangezet, daar hoorden wij dat wij door de Duitsers laf waren overvallen en het een kwestie van tijd was wanneer de Duitsers onze stad zouden binnen trekken. Toen hoorden we en zagen de Duitse vliegtuigen laag over komen. Mijn vader kwam om zes uur thuis en vertelde dat er parachutisten op het station geland waren en direct gearresteerd werden. Grote koppen in de kranten met de volgende inhoud: Duitse aanval op Nederland, om drie uur hedenmorgen hebben Duitse troepen de grens overschreden en vanuit de lucht onze vliegvelden aangevallen.
Volgende week meer over deze oorlog.


Reageren? Mail naar redactie.dp@persgroep.nl

Meer berichten