Toen de jonge international begon bij de Bluebirds vervulde hij afwisselend alle rollen in het spel, maar de coach zag al snel dat hij goed en hard kon gooien en maakte hem pitcher. (Foto: Anders Brodsjo)
Toen de jonge international begon bij de Bluebirds vervulde hij afwisselend alle rollen in het spel, maar de coach zag al snel dat hij goed en hard kon gooien en maakte hem pitcher. (Foto: Anders Brodsjo) (Foto: Anders Brodsjo)
Sporter van de week

Sporter van de week Aidan Brodsjo (14): 'Honkballen doe ik gewoon het liefst'

De Delftse Aidan Brodsjo (14) werd met het Nederlands Honkbalteam onder veertien Europees kampioen en maakt zich nu op voor de WK in honkbalwalhalla de Verenigde Staten.

Door Annemarie de Vries

DELFT - Het is niet zo vreemd dat de half-Amerikaanse Aidan honkbal als zijn sport uit koos. Aidan: "Vooral mijn oom in Amerika vond altijd dat ik moest gaan honkballen en toen een vriendje vroeg of ik mee ging naar de Blue Birds in Delft hoefde ik niet lang na te denken." Inmiddels beoefent hij de sport al acht jaar, waarvan de laatste twee jaar bij de Tsunami Baseball Academy in Den Haag, een vereniging die ook een gedegen opleiding verzorgt.

Het WK is van 11 tot en met 16 augustus in Washington Pennsylvania, dat ligt dichtbij Pittsburgh en is dus wat anders dan het ons veel bekendere Washington DC. Aidan: "In de VS nemen ze honkbal heel serieus, dus alle wedstrijden worden live uitgezonden. Maar mijn oom, tante en oma hebben gezegd dat ze me persoonlijk komen aanmoedigen." Aidans eerste buitenlandervaring tijdens de EK in Praag was er eentje om nooit te vergeten. Aidan: "We hadden het hele hotel voor onszelf. De ouders moesten in een andere hotel. Alles was verzorgd, ook het eten." Al was dat laatste niet zo'n succes. De jonge honkballer: "Gelukkig was er een winkelcentrum dichtbij met een supermarkt en een MacDonalds."

Besmet met het honkbalvirus

De leerling uit twee havo van het Montaignelyceum in Ypenburg traint maar liefst vier keer per week twee uur. Meestal gaat hij uit school meteen door naar de training, behalve als hij heel vroeg uit is. Op zaterdag speelt Aidan twee wedstrijden van 1,5 uur. De rest van het gezin is inmiddels ook besmet met het honkbalvirus; zijn broertje speelt bij de Bluebirds en zijn vader is ook maar gaan honkballen. "Bij de oude mannen", vult Aidan aan.

Hard gooien

Toen de jonge international begon bij de Bluebirds vervulde hij afwisselend alle rollen in het spel, maar de coach zag al snel dat hij goed en hard kon gooien en maakte hem pitcher. Dat doet hij nu nog steeds zowel bij zijn club Tsunami als in het Nederlands team. Het sporten kan hij tot nu toe goed combineren met school en gelukkig werkt de school ook goed mee. De meeste wedstrijden zijn in de Randstad, dus hoeven ze niet heel ver te rijden. Eindhoven is het verst, maar ook dat vindt hij niet erg. Aidan: "Zo lang het maar niet gaat onweren, wat we een keer hadden, toen konden we weer naar huis." Gelukkig zijn dat uitzonderingen, meestal is het genieten. Aidan: "Honkbal is gewoon wat ik het liefste doe."

Heeft u een tip voor de Sporter van de week? Stuur een mail naar redactie.dp@persgroep.nl

Meer berichten