Op opdebok.tv doet Luna verslag van de reis met haar vader en paard Trojan naar Zuid-Frankrijk. (Foto: Luna Andrea)
Op opdebok.tv doet Luna verslag van de reis met haar vader en paard Trojan naar Zuid-Frankrijk. (Foto: Luna Andrea) (Foto: Luna Andrea)
Delftenaar van de week

Delftenaar van de week: Luna Andrea met paard en wagen naar Frankrijk

Lekker op vakantie naar Zuid-Frankrijk. Dat doe je toch gewoon met de auto of het vliegtuig? De Delftse Luna Andrea (25) pakt het helemaal anders aan. Met haar vader Hein en twee honden vertrekt zij half juni om de reis van 2500 kilometer met paard en wagen af te leggen. Op haar website opdebok.tv doet ze verslag van de reis.

DELFT - Hein bedacht het plan vijf jaar geleden. Door twee zware operaties kon zijn reis eerder niet doorgaan. "Hij is niet meer echt in goede conditie en heeft slechte knieën", vertelt Luna. "Zo'n reis kan hij niet meer in zijn eentje en dus heb ik besloten met hem mee te gaan. Voor mij komt het perfect uit, want ik ben net afgestudeerd en werk als freelancer, dus ik heb alle tijd. Mijn vader is in zijn hoofd nog vief en jeugdig, maar lichamelijk is het onder ander door zijn Parkinson de laatste jaren wat zwaarder. Waarschijnlijk wordt dit zijn laatste grote reis, dus extra mooi om dat te filmen."

Geen snoepreisje

Drieëntwintig jaar geleden maakte de familie ook al een soortgelijke reis. Toch is het deze keer een stuk spannender: "Dit keer vertrekken we met het paard vanuit Nederland, dat was toen niet zo." Speciaal voor deze reist schafte Luna en haar vader paard Trojan aan. De twee zijn nu druk bezig met men-lessen, een veilige route uitstippelen en Franse paardentermen uit hun hoofd leren: "We spreken allebei vloeiend Frans, maar die specifieke woorden moeten we nog even leren." Hoe leuk het ook is, het wordt geen snoepreisje: "Een paard vereist een hele hoop verzorging. We moeten bijvoorbeeld zorgen dat we in het begin niet te veel kilometers maken. En de route moet zoveel mogelijk langs rivieren lopen, zodat we heuvels ontwijken. Gelukkig is Trojan wel een heel rustig paard, hoewel hij soms best koppig kan zijn." Het plan is om halverwege juni in vier maanden 2500 kilometer af te leggen. "Ongeveer 15 à 20 kilometer per dag." Maar, niets staat vast: "Het einddoel is Noves in de Provence. Dat zeg ik wel met voorzichtigheid."

Luna doet verslag op opdebok.tv

Luna heeft journalistiek gestudeerd en daar maakt ze tijdens deze reis handig gebruik van. "Ik heb een videokanaal, opdebok.tv, waarop ik onze bijzondere reis film. Het wordt wel spannend, want ik heb natuurlijk niet altijd elektriciteit. Het wordt een avontuur en we zullen vast wel een dag hebben dat we helemaal wegregenen. Of dat Hein en ik een meningsverschil hebben. Het is echt de bedoeling dat je met ons mee op reis gaat. Met alle bijzondere ontmoetingen, mooie natuur, maar óók de oncomfortabele dingen. We zullen het grootste deel wildkamperen. Poepen in de bosjes hoort daar ook gewoon bij. Wel met schepje natuurlijk!"

De Delftenaar van de week wordt gemaakt ism. indebuurt.nl/delft. Tips? Mail naar delft@indebuurt.nl

Meer berichten