Een neergehaald Duits vliegtuig. De Delftenaren waren nieuwsgierig en gingen een kijkje nemen.
Een neergehaald Duits vliegtuig. De Delftenaren waren nieuwsgierig en gingen een kijkje nemen.
terug in de tijd

Terug in de Tijd door Henk van der Beek: Duitse vliegtuigen boven Delft

Amateurhistoricus Henk van der Beek gaat verder met zijn verhaal over de meidagen van 1940. Als kleine jongen was hij niet echt bang. Het was spannend!

Bij het daglicht van de 10de mei 1940 wisten we dat we in oorlog waren met Duitsland, maar wat ons te wachten stond was een gesloten boek. Via de radio hoorden we waar er gevochten werd en dat we ons rustig moesten houden. Op vliegveld Ypenburg probeerden de Duitsers alles in handen te krijgen, de tegenstand was dermate groot dat dit niet lukte. De paratroepen werden gevangen genomen of uit de lucht geschoten; het ging er hard aan toe. Er zijn boven onze stad heel wat Duitse vliegtuigen neer geschoten, onder andere op de Rotterdamse weg.

Bommen in de vijver

In het Westland werden ook veel parachutisten neergelaten om te proberen groepen te vormen en op te trekken naar diverse steden. De afweer was daar ook prima geregeld en daar hadden de aanvallers niet op gerekend. We waren niet echt bang, overal gingen we kijken en zagen Duitse vliegtuigen, heel laag, richting Ypenburg gaan, waar het afweergeschut goed te horen was. Wat mij altijd is bijgebleven is een brandend Duits toestel, dat achterna werd gezeten door een Nederlandse jager, en zijn bommen liet vallen in de vijver van het Wilhelminapark. Hij vloog door naar zee; we waren ontsnapt!

Rotterdam gebombardeerd

De Duitse overheid had laten weten dat als Nederland geen tegenstand zou bieden - denk aan Denemarken - er niets zou gebeuren. En anders zouden de gevolgen niet te overzien zijn. We hebben het geweten, Moederdag en Pinksteren werden in stilte gevierd, wat ons te wachten stond konden we alleen maar raden. Dinsdag de 14de stond er in de krant: 'Koninklijke Familie en Regering in Engeland aangekomen'.

Ook werd deze dag de nekslag voor het verweer van het Nederlandse leger, dat zo goed tegenstand had geboden, tot ongenoegen van de Duitsers, want het duurde hen te lang. Laf werd de binnenstad van Rotterdam plat gebombardeerd. Als we ons niet zouden overgeven werd er gedreigd dat meerdere steden zouden volgen.

Woensdag de 15de, Nederland staakt de strijd, ons land onder Duitse bezetting. Nieuwe werkelijkheid: na vijf dagen, die voor het bewustzijn van alle Nederlanders de wereld hebben doen wankelen, heeft het Nederlandse leger de wapens neergelegd. Generaal Winkelman heeft het enig juiste besluit genomen.

Meer berichten