Delft krijgt uniek stukje geschiedenis terug

Camerata Delft, het professionele en avontuurlijke kamermuziekgezelschap van Delft, wil een cd uitbrengen met nooit eerder opgenomen muziek van de Delftse componist Dirk Scholl (1641-1727) en daarmee een stuk Delftse geschiedenis hoorbaar maken.
Om haar plannen te financieren heeft het ensemble een crowdfundingscampagne opgezet via het platform Voor de Kunst.

Dansmuziek
Scholl was organist en klokkenspeler in Delft en is van grote invloed geweest op het Delftse muziekleven in de 17e en 18e eeuw. Dat hij desondanks vrij onbekend is, is te wijten aan het feit dat er slechts één (gedrukt) exemplaar van een bundel bladmuziek van hem bewaard is gebleven, Thalia’s Lust-hoff, dat zich bevindt in de kathedrale bibliotheek van Durham (UK). Door intensief speurwerk is Camerata Delft deze bundel op het spoor gekomen. Met het lees- en speelbaar maken van de oude druk en het opnemen van de muziek wil Camerata Delft verborgen historie tot leven brengen en de stad Delft een stukje van haar geschiedenis teruggeven.
Thalia’s Lust-hoff bestaat uit zes suites met originele dansmuziek voor ‘drie verstelde fioolen en een dubbel de basso continuo’, die een uniek kijkje geeft in het wereldlijke leven van weleer. De Lusthof was een alom bekende ‘tuin van plezier’, waar men kon genieten van eten, theater, dans en muziek in de natuur.

Prinsenhof
De presentatie van de cd zal in januari plaatsvinden in samenwerking met Museum Prinsenhof. Op een heuse Scholl-dag, is het plan, zal uiteraard de muziek ten gehore worden gebracht, maar ook krijgt het publiek kans om workshops te volgen met barokdanseres Rachel Farr, een lezing bij de wonen van Laura Meilink, die onderzoek deed naar de rol van Dirk Scholl in het Delftse muziekleven in de 17e eeuw en een stadswandeling te maken waarbij een en ander in historisch perspectief wordt geplaatst. Kortom: een unieke gebeurtenis voor Delft!

Help mee!
Camerata Delft heeft nog niet alle benodigde middelen binnen om de cd-opname en de Scholl-dag te kunnen financieren. Helpt u mee? Via de link https://www.voordekunst.nl/projecten/5679-thalias-lust-hoff-1 kan men een bijdrage storten om dit unieke project mogelijk te helpen maken. Of ga naar www.voordekunst.nl en zoek op Camerata Delft.

In ruil voor leuke tegenprestaties (waaronder uiteraard een exemplaar van de cd of toegangskaarten voor de Scholl-dag, maar ook bijvoorbeeld een fles unieke Scholl-wijn) is ieder bedrag vanaf € 10,- welkom. Doneren via Voor de Kunst is veilig; als het doelbedrag niet gehaald wordt krijgt u uw geld terug.

Camerata Delft
Quirine van Hoek, Roosje Reumkens-Dillingh en Machteld van Delft – viool, Lotte Beukman – cello en viola da gamba, Elly van Munster – luit en theorbe, Andrew Clark – klavecimbel

Meer informatie over het ensemble en dit project is te vinden op www.cameratadelft.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden