Lars leert zijn pupil de juiste valtechniek aan. Foto: Team Gouwe Sports
Lars leert zijn pupil de juiste valtechniek aan. Foto: Team Gouwe Sports (Foto: Team Gouwe Sports)
Sporter van de week

Sporter van de week Lars Gouweleeuw: 'Ik doe wat ik het allerliefste doe'

Lars Gouweleeuw (46) heeft sinds 1 mei zijn eigen judoschool: Team Gouwe Sports. Het judoën zit hem in het bloed. Hij is de zoon van de bekende judoka Joop Gouweleeuw, die in januari overleed. Hij treedt hiermee in de voetsporen van zijn ouders, die in 1965 hun eigen judoschool opzetten in Delft.

Door Annemarie de Vries

DELFT - "Thuis draaide alles om judo", zegt Lars. "Ik judo vanaf dat ik drieënhalf was. Als puber zocht ik mijn eigen weg en ging internationale betrekkingen studeren in Amsterdam en Praag." Hij werkte een aantal jaren op dit vakgebied en woonde onder andere in Tsjechië en Roemenië. Intussen bleef hij judoën. "Alleen in Roemenië was geen judoclub in mijn woonplaats. Tegenwoordig is daar wel een judoclub waarmee ik leuk contact heb, net als met de club in Zweden, waar mijn broer en kinderen actief zijn. Deze zomer organiseer ik een Summerschool, voor iedereen die dat leuk vindt, waarvoor ook vanuit Zweden en Roemenië belangstelling is." Toen de judoka kort na de eeuwwisseling teruggekeerde in Nederland, pakte hij het judoën gelijk weer op. Hij volgde de tweejarige judolerarenopleiding en slaagde met vlag en wimpel. Lars: "Mijn vrouw zag in mij al een judoleraar, zelf zag ik dat nog niet gelijk." Sinds een jaar of tien geeft hij les. Eerst bij de vereniging die zijn ouders oprichtten en nu bij zijn eigen judoschool. "Ik vind het heerlijk om kinderen iets bij te brengen, niet alleen de techniek, maar ook hoe je met elkaar omgaat. Je bouwt een band met elkaar op. Ik leer van hen en zij van mij."
Plezier en enthousiasme voor de sport staan bij de judo-leraar voorop. Hij geeft jeugdjudo, wedstrijdtraining, judo voor volwassenen en zelfs tuimeljudo aan peuters vanaf 2 jaar. "De combinatie judo en lesgeven is mijn vreugde en mijn passie. Voor mij is het mooiste om het ene moment een eigenwijze puper te motiveren en het andere moment een schuchtere kleuter te helpen of vader of moeder die voor het eerst of na jaren weer de mat op stapt. Precies zoals mijn vader het mij heeft geleerd." Een speciale categorie is de G-judo, voor mensen met een beperking. Lars: "De Japanse termen zijn voor deze groep lastig. Daarom zeg ik niet linker- of rechterbeen, maar heb het over chocoladebeen en over de bananenschilworp of de donkere-kamer-houtgreep." Sommige namen zijn al verzonnen door zijn vader. Naast reguliere lessen verzorgt hij clinics voor scholen, bedrijven, kinderopvang, verjaardagsfeestjes en sportverenigingen. In korte tijd zijn zijn lessen al erg populair. Lars: "Ik heb veel enthousiaste vrijwilligers. Ik mag doen wat ik allerliefste doe. Ik vind dat geweldig!"

Team Gouwe Sports geeft les in de gymzaal aan de Gaullelaan 1. Zie www.teamgouwe.nl of Facebook.

Meer berichten