Ewout van Oosten startte zijn eigen woongroep. "Wij zijn het best bewaarde geheim van Voorhof."
Ewout van Oosten startte zijn eigen woongroep. "Wij zijn het best bewaarde geheim van Voorhof." (Foto: indebuurt Delft)
Delftenaar van de week

Delftenaar van de week: Ewout van Oosten startte een woongroep in Voorhof

Het is een drukte van belang bij woongroep Taste in Voorhof. Overal staan en zitten mensen te kletsen en een taartje te eten. Delftenaar Ewout van Oosten loopt er als een druk baasje tussendoor. "Ik voel mij het best in een groep. Hoe groter, hoe beter."

DELFT - Dat is best een handige eigenschap als je in een woongroep met dertien volwassenen en zes kinderen woont waarbij óók nog eens heel Voorhof iedere vrijdag langs mag komen. Ewout wist wat hij deed toen hij Taste vijf jaar geleden samen met zijn vrouw Ellie begon. "Voorhof is een wijk waar bizar veel mensen op een kluitje wonen en toch kennen mensen elkaar niet. Dat is zonde!" Dus wilden Ewout en Ellie met een groep mensen bij elkaar gaan wonen zodat ze vanuit daar iets konden betekenen voor de buurt. "We kwamen een leeg pand tegen in de Roland Holstlaan dat helemaal verwaarloosd was."

Maar ze zagen de potentie: "De tuin was hartstikke groot en in het gebouw konden we makkelijk met veel mensen wonen." Ze zochten de eerste bewoners bij elkaar. "Het moest een mix zijn van echtparen, studenten en werkende singles zodat je zoveel mogelijk mensen aanspreekt." Toen dat eenmaal gelukt was, waren ze het eerste jaar vooral bezig met het uitvinden hoe dat nou werkt: met elkaar leven in een groep. "We willen hier écht met elkaar samen leven en weten hoe het met de ander gaat." Intussen gingen ze aan de slag met hoe ze iets konden betekenen voor de buurt. "Iedere bewoner ging op eigen houtje iets doen: zo hebben we haakochtendjes gehad en zijn we eens met een groep gaan sporten op een veldje in de hoop dat anderen mee zouden doen. Dat gebeurde dus niet." Wat wel werkte, is de tuin die inmiddels opgeknapt was open stellen en mensen uitnodigen voor de koffie. "We schreeuwen het niet van de daken. Als hier straks honderd man op de koffie komt, hebben we helemaal geen tijd meer om echte relaties op te bouwen."

Eén van de Voorhof-bewoners waar Ewout een relatie mee heeft opgebouwd is Mark. "Hij was zwerver en zat met een paar anderen bier te drinken. Hij heeft een alcoholprobleem en voelt zich nergens veilig, behalve bij ons. Ik vind dat echt bijzonder en waardevol: zo leren de bewoners én onze kinderen dat zwervers geen zuiplappen op een bankje zijn maar ménsen." Maar waarom doen Ellie, Ewout en de andere bewoners van Taste dit allemaal? "We zijn bij Taste allemaal christen en willen de liefde die we krijgen van God uitdelen aan de buurt. Zo ben ik nu bezig met het opzetten van een tweede Taste in Delft."

De Delftenaar van de week wordt gemaakt in samenwerking met indebuurt.nl/delft. Tips? Mail naar delft@indebuurt.nl

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten