Landingsvoertuigen zetten de geallieerden af op de invasiestranden.
Landingsvoertuigen zetten de geallieerden af op de invasiestranden.
terug in de tijd

Terug in de tijd door Henk van der Beek: D-Day één van de grootste veldslagen uit de geschiedenis

Het is juni. Dus denkt amateurhistoricus Henk van der Beek terug aan 6 juni 1944: D-Day.

Wij moeten januari 1943 en juni 1944 herdenken. Stalingrad en D-Day; twee veldslagen die beslissend waren voor het einde van de Tweede Wereldoorlog. Augustus 1942 vielen de Duitsers Stalingrad binnen. De stad werd met de grond gelijk gemaakt. 40.000 burgers kwamen om. De Russen gingen zich versterken in plaats van zich over te geven en de stad bleef in hun bezit. De Duitse Generaal Friedrich Paulus, net bevorderd tot Veldmaarschalk, kreeg geen aanvoer meer en werd volledig ingesloten. Hij kon geen kant meer op en zag een volledige vernietiging aan komen; hij wilde zijn vermoeide manschappen sparen en gaf zich onvoorwaardelijk over. Het thuisfront was woest. Hij had door moeten vechten tot de laatste man en zichzelf een kogel door het hoofd moeten schieten. Vanaf dit moment werden de Duitsers teruggedreven en gingen de Russen op weg naar Berlijn.

D-Day is een heel ander verhaal, zo groots en belangrijk voor geheel Europa. In Engeland waren honderdduizenden soldaten aangekomen uit Amerika en Canada in afwachting van de invasie. Ze wisten dat het moment gewichtig was, de eerste mannen die door de koude branding naar het strand waadden. Maar hoé gewichtig, hoé beslissend voor het lot van Europa en de wereld, dat kon niemand weten. Het was ook niet de eerste zorg van de duizenden doodsbange helden die in de ontluistering van kogels, bloed, water en zand probeerden te overleven. De geallieerde landing op de stranden van Normandië is inderdaad een van de grote veldslagen uit de geschiedenis van de mensheid. Groot niet alleen vanwege de omvang van de operatie, de verschrikkelijke menselijke tol! Groot vooral door de scherpe wending die de wereldgeschiedenis, daar in die hel kreeg.

Omaha

Gene Benedetti had Amerikaanse troepen aan land gezet in Noord-Afrika en Italië; hij zou naar huis gaan. Maar er werd anders beslist. De jonge luitenant moest een maand voor D-Day naar Engeland, hij moest een landingsboot naar de Franse kust brengen, op een strand dat volgens de marine rustig zou zijn. Het had de codenaam 'Omaha'.

Reageren

Stuur een email naar redactie.dp@persgroep.nl

Meer berichten