Delftenaar Ted schrijft een boek en Delftenaren kunnen helpen: "Je kunt als personage in mijn boek terecht komen."
Delftenaar Ted schrijft een boek en Delftenaren kunnen helpen: "Je kunt als personage in mijn boek terecht komen." (Foto: indebuurt Delft)
Delftenaar van de week

Delftenaar van de week: Ted H.P. de Wolf zoekt personages voor boek

Hij is restauranteigenaar en horecarapporteur geweest en is momenteel grafisch ontwerper: Delftenaar Ted H.P. de Wolf heeft niet stil gezeten. Maar wat hij eigenlijk het allerliefst wil, is fulltime schrijver worden. Met behulp van crowdfunding probeert hij zijn eerste boek Isabelle, een onmogelijk verhaal aan de man brengen: "Mijn grote droom is dat ik ooit van boeken schrijven kan leven."

DELFT - Isabelle gaat over hoofdpersoon Lars, een 47-jarige man die erg van zijn dochtertje houdt. Hij trekt naar New York en daar gebeurt er iets onmogelijks: hij wordt wakker als twintiger. Alles gaat hem vervolgens door de wind, maar gaat hij zijn dochtertje ooit nog zien? Het boek is licht autobiografisch, vertelt Ted: "De hoofdpersoon is net als ik grafisch ontwerper en bij mij is mijn dochtertje ook echt mijn oogappeltje. Op een gegeven moment komt er een punt in je leven waarop je denkt: stel dat ik het allemaal over mocht doen, zou ik dan dezelfde keuzes maken? Als ik iets mocht veranderen wou ik dat ik eerder was begonnen met schrijven. Ik vind het jammer dat ik mijn talent te laat hebt ontdekt." Hoewel het verhaal zich voornamelijk afspeelt in wereldstad New York, haalt Ted wel degelijk ideeën op uit ons kleine Delft: "Inspiratie komt eigenlijk op de raarste momenten. Ook als ik door Delft loop en naar gebouwen of mensen kijk bijvoorbeeld. We mogen echt wel trots zijn op onze historische binnenstad. Het lijkt zo gewoon voor je als je er woont en er elke dag doorheen loopt, maar het is eigenlijk echt prachtig."
Toen Ted als rapporteur van restaurantmagazine Lekker werkte, ontdekte hij dat het schrijven hem best goed af ging: "Ik schreef bij elk rapport kleine stukjes tekst, die werden meestal gewoon overgenomen in het tijdschrift." Ongeveer zeven jaar geleden begon hij aan zijn eerste boek. "Mijn vader weet in detail nog te vertellen over de Tweede Wereldoorlog. Hij werd hier voor de oorlog geboren in de Breestraat en weet nog precies hoe het er in Delft aan toe ging. Het zijn zulke bijzondere herinneringen. Daar moest ik iets mee doen." Zijn boek met Delftse oorlogsverhalen is nooit helemaal afgemaakt of gepubliceerd, maar dat wil niet zeggen dat dat niet meer gebeurt. De Delftenaar kiest ervoor om boek Isabelle zelfstandig uit te brengen, zonder grote uitgeverijen. "Ik kies voor crowdfunding omdat ik dat een bijzondere manier vind en je dan ook weet of er draagvlak is voor je verhaal. Je kunt een klein bedrag doneren, dan krijg je het boek. Maar degene die echt veel investeert, wordt als personage opgevoerd in mijn boek."


De Delftnaar van de week wordt gemaakt ism. indebuurt.nl/delft. Tips? Mail naar delft@indebuurt.nl

Meer berichten