Delftse weesmeisjes uit het 'Meisjeshuis'.
Delftse weesmeisjes uit het 'Meisjeshuis'.
terug in de tijd

Het Meisjeshuis aan het Oude Delft (1)

,,Wij hebben nooit ouderliefde gehad". Het meisjeshuis - weeshuis voor halfwezen en in de steek gelaten meisjes - is gesticht in 1878, daar is in de loop der jaren genoeg over te doen geweest. In 1928, tijdens de herdenking van het 350-jarig bestaan kregen de kinderen een feestdag aangeboden met allerlei eten en drinken. Wij denken misschien dat problemen met kinderen zich vooral in deze moderne tijden voordoen, dit is natuurlijk niet waar.

Delft - Ook in onze stad begin 20e eeuw hadden heel wat kinderen het echt niet gemakkelijk, zoals de kleintjes die in het Meisjeshuis hun heil moesten zoeken. Vooral voor de buitenwacht moest de feestelijke herdenking een hoop verdoezelen. Het ging er namelijk helemaal niet zo feestelijk aan toe in het huis, dat weet bijvoorbeeld Mevr. Bruinenberg-van Renssen die een duik in haar verleden neemt. Ze was drie jaar toen ze met haar twee jaar oudere zus het huis binnenging, dat was in 1930. Haar moeder was een jaar ervoor overleden. Vader, werkzaam bij de gemeente kon de opvoeding van zijn beide dochters niet op zich nemen. Zo kwamen ze onder de hoede van de toezichthouders van het eeuwenoude tehuis als half wezen.
Twintig meisjes waren er die gekleed en gevoed moesten worden. Vanaf hun twaalfde kregen zij een taak toegewezen zoals schoonmaken en bedden opmaken. Zij vertellen:
"Elke zondagmiddag moest je naar familie, opa en opoe en tante. In augustus moesten we een hele maand weg naar je huis of familie. Je mocht in die tijd, de hele maand, gewone kleren aan dat was een feest. Terug in het huis lagen de zwarte kousen en de jurkjes op ons te wachten, als er ooit tranen zijn gevallen was het die dag van terugkomen in het meisjeshuis!" Iedereen die ik sprak over het leven in het meisjeshuis kwam meteen terug op de ellende en onterechte straffen. Dat zit diep omdat ze onmenselijk waren. Als je klein kind bijvoorbeeld wel eens in je bed plaste, werd je direct in koud bad gezet met de lakens erbij! Als kind moest je verder maar zien, blijkbaar vond men dat toen normaal. Een andere straf was dat je op een pikdonkere zolder werd gezet en daar moest slapen.

Volgende week het tweede deel van 'Het meisjeshuis aan het Oude Delft'.

Meer berichten