Raimond De Prez (links), Pieter van de Ven en Rob Olivier zien de toekomst van het nieuwe wonen helemaal zitten. (Foto Fred Nijs)
Raimond De Prez (links), Pieter van de Ven en Rob Olivier zien de toekomst van het nieuwe wonen helemaal zitten. (Foto Fred Nijs) (Foto: Fred Nijs)

'Je moet elkaar een beetje helpen'

Energieke toppers die een actieve bijdrage willen leveren aan sociale integratie. Van Delftenaren die in het gemeentelijke gebouw aan de Van Bleyswijckstraat willen gaan wonen wordt iets gevraagd. Maar ze krijgen er een ervaring voor het leven voor terug. En... een prachtige plek om van de stad te genieten.

Delft - Vorige week overhandigde wethouder De Prez de sleutel van het pand aan Rob Olivier van leegstandsbeheerder Villex. Hij liet weten enthousiast te zijn over de insteek die voor De Woondiversiteit is gekozen. "Het is goed voor de stad dat statushouders en Delftenaren elkaar in deze woonvorm vinden. Ze kunnen elkaar veel leren over elkaars cultuur en samen dingen ondernemen die de integratie versterken. Dat is een goede zaak en daarom geef ik dit historische pand graag in uw beheer."

Kinderen

De eerste Delftenaar die de sprong in het diepe waagt is Pieter van de Ven. De 24-jarige TU-student is blij met zijn nieuwe kamer - overigens door Ikea Delft ingericht - en ziet het samenwonen met vluchtelingen als een verrijking van zijn leven. "Ik kom uit een omgeving waarin heel veel over het probleem van de vluchtelingen wordt nagedacht en gepraat. Dat vind ik logisch want vanuit onze christelijke achtergrond zijn we verplicht mensen te helpen. Ik vind het alleen wel heel belangrijk om niet alleen te praten, maar ook iets te doen. Veel mensen zien de komst van vluchtelingen naar Europa als een bedreiging, maar ik herinner me de woorden van Angela Merkel, toen haar dat werd voorgelegd. Iemand vroeg haar of ze de komst van zoveel moslims niet als een gevaar zag en of we ze wel moeten toelaten. Ze zei zoiets als: 'Zouden we christenen zijn als we die mensen niet zouden helpen?' Zo denk ik er ook over. Ik heb straks kinderen en misschien kleinkinderen. Wat als die aan mij vragen: 'Pappa, toen die mensen moesten vluchten en bij ons kwamen, wat heb jij toen gedaan om ze te helpen?' Ik wil dan niet moeten zeggen: 'Ik heb erover gepraat..."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten