Jan van der Mast schrijft over één van de meest invloedrijke Delftenaren aller tijden: Jacques van Marken. Hij stond bekend als 'God van Delft'
Jan van der Mast schrijft over één van de meest invloedrijke Delftenaren aller tijden: Jacques van Marken. Hij stond bekend als 'God van Delft'
Delftenaar van de week

Bekend als invloedrijke Delftenaar

De huiskamer van Jan van der Mast (56) in het Westerkwartier ligt er vol mee: boeken, prenten, foto's en gedichten van Jacques van Marken. De Delftse schrijver is bezig met een biografie over de eigenaar van de Gist- en Spiritusfabriek, één van de meest invloedrijke Delftenaren aller tijden.

Delft - Eigenlijk is het gek dat Delftenaren van nu zo weinig weten van Jacques van Marken, vindt Jan: "Van Marken was voor zijn tijd echt een bekende Nederlander, maar nu is hij vergeten. Hij was zijn tijd ver vooruit met zijn manier van maatschappelijk ondernemen. Hij heeft Delft wakker gekust. Het ging in die tijd helemaal niet zo goed met onze stad. De industriële ontwikkeling bleef achter. Kijk, dit is het huis Rust Roest", zegt Jan terwijl hij een van de vele mappen vol 19e eeuws materiaal uit de kast trekt. "Hier liepen de arbeiders vanuit de 'Gistrepubliek' elke dag langs, op weg naar de fabriek." Het is voor Jan lang niet de eerste keer dat hij ergens zo diep induikt. Inmiddels heeft hij vier verschillende romans op zijn naam staan en talloze toneelstukken geschreven. Toch is een biografie even wennen voor de schrijver: "Soms ben ik dagen bezig één stukje informatie te achterhalen."
Jan is geboren en getogen Delvenaar: opgegroeid in Buitenhof en studeerde aan de TU. Maar net als veel Delftenaren was zijn kennis van de fabrieksbaas tot een aantal jaar geleden niet zo groot. Dat veranderde toen Jan iets bijzonders ontdekte in het archief van Delft: "Een dagboekje van Van Marken, wat tot 2040 gesloten moest blijven. Uiteindelijk kreeg ik toch toestemming het in te zien. Uit het boekje bleek dus dat Van Marken vijf kinderen kreeg met zijn minnares Maria. Het dagboekje was geschreven voor Ada, een van die kinderen."
Voor zijn eerdere boek Agneta (naar de vrouw van Van Marken) stortte Jan zich volledig op het dubbelleven van JC van Marken: "Agneta is een bijzondere vrouw. Ze kwam erachter dat haar man al vijftien jaar een relatie had met zijn minnares Maria. Maar ze hield haar mond en maakte een deal met Maria. Toen Maria drie jaar later dood ging, nam ze de kinderen in huis en behandelde ze als prinsjes en prinsesjes." De roman is in 2015 uitgegeven. Toch vond Jan dat hij Van Marken een beetje te kort had gedaan met álleen zijn roman: "Deze man was zóveel meer dan alleen zijn dubbelleven. Hij was zijn tijd 70 jaar voorruit met ondernemen. Hij was bijvoorbeeld een van de eersten die iets deed met sociale verzekeringen, pensioenen, goede huisvesting etc. En, hij was ook nog eens jaren lang verslaafd aan morfine."
De biografie verschijnt in spetember.
???????Zie ook: indebuurt.nl/delft

Meer berichten