Henk vertelt over een straat in de jaren vijftig. Foto Henk van der Beek.
Henk vertelt over een straat in de jaren vijftig. Foto Henk van der Beek.
terug in de tijd

De Ezelsveldlaan

De Laan die zijn huizen verloor maar niet zijn naam. Daarvoor in de plaats kwam een groot gebouw. De bovenste etages zijn woningen voor 55 plus personen, op de begane grond zijn gevestigd een huisarts, een oogarts, een tandarts en nog vele andere zaken. Aan de achterzijde van dit pand zie je de woonboten van de Zuiderstraat.

Delft - Vroeger liep de Laan vanaf de Oostpoort naar de Torenstraat, maar er is in deze omgeving zo veel gebeurd dat mensen de weg zijn kwijt geraakt. Wij gaan u helpen, het begin is nog bij de Oostpoort maar loopt nu verder tot aan de Bastiaan- brug.

Opgetild

Ik heb een gesprek gehad met de Heer Aarts (92 jaar) hij woont sinds 1953 op de Laan in een van de twee huizen die in 2002 opgetild zijn en een paar meter verder zijn gezet. Hij moest voor een paar weken zijn huis uit, dat werd een half jaar! Een ongelooflijke operatie die ik van nabij heb meegemaakt, alles er omheen werd gesloopt, deze huizen vielen onder monumentenzorg!

Vroeger, in de jaren 1950, was het een druk bewoonde straat met de volgende bedrijven: Algemene Glashandel N.V.. Verhaar en 't Veer grint, zand, cement etc. C.J.H. Tetteroo juwelier, horlogemaker, goudsmit e.d. Lasinrichting en smeedwerk Gebr. Van der Velde.
Dan ook nog Houthandel J. de Waard, daar heb ik dierbare herinneringen aan. Scheurwater die met zijn gezin in de Pootsraat woonde was daar de baas. Met zijn dochter en zoon gingen wij (op woensdagmiddag) met drie jongens en vier meisjes van rond de tien jaar op de houtzolder spelen, een tijd om nooit te vergeten!

Verschillende beroepen

In de straat kwam je veel verschillende beroepen tegen. J. Branderhorst lantaarnpoetser bij de gemeente. A. van der Borg lasser. J. Th. Van der Ende loodgieter. H.F. Peeters ondermeester T.H. Mej. A.A. van der Helm Roza telefoniste.W. van Dijk schoenmaker. J.L. Dingler expediteur. A.A. van der Ende bloemist. C. Hogervorst constructiewerker. G.H. Hoogland chauffeur/monteur. A. Thoen J tabakskerver. J.Th. Vlasveld rangeerder bij de spoorwegen. A.G. Vermeulen conciërge T.H. J.G. F. Verweij terreinwerker gemeente. F.W. Wijnmalen en A.H. Steijger waren houtbewerker. Mej. F.J. Vlasblom secretaresse. P. Hoeke zeilmaker. P. van der Heuvel kolenhandelaar.

Meer berichten