Bart 't Hart schreef 'Waar is mijn fiets'. Foto Indebuurt Delft.
Bart 't Hart schreef 'Waar is mijn fiets'. Foto Indebuurt Delft.
Delftenaar van de week

'Hoe gekker de nummers, hoe beter'

Bizarre teksten waar je van moet lachen en al even zo bizarre videoclips: voor Delftenaar Bart 't Hart (22), a.k.a. Bartje Biertje kunnen zijn liedjes het niet gek genoeg zijn. Na zijn 'Vissen EP' kwam onlangs zijn op en top Delftse nummer 'Waar is mijn fiets?' uit. We spraken hem als Delftenaar van de week.

Delft - Zijn meest bekeken video op YouTube heeft een half miljoen views en twee van zijn nummers stonden al op Dumpert. Bart had dit zelf een jaar geleden niet kunnen bedenken: "Het loopt een beetje uit de hand. En nu ook nog Delftenaar van de week, het moet niet gekker worden!" Maar de ster in wording gaat er echt niet van naast zijn schoenen lopen: "Het is als grap begonnen en dat is het eigenlijk nog steeds. Het moet vooral niet te serieus worden. Ik wil het luchtig houden." Tot een jaar geleden had Bart zijn 'muzikale talent' nog niet ontdekt: "Vroeger luisterde ik heel veel muziek, maar ik bespeelde geen instrument ofzo. Mijn vader had een piraten radio station, Radio Yesterday. Misschien dat Delftenaren dat nog wel kennen van vroeger." Bartje Biertje ontstond toen hij voor de lol wel eens achter de draaitafel klom op feestjes. "Vervolgens heb ik een video gemaakt waarop ik deed alsof ik een uur lang aan het draaien was, met een hoop gekkigheid. DJ's doen dat normaal om hun skills te laten zien, maar ik deed net alsof." Niet veel later maakte hij zijn eerste bizarre liedje, genaamd vogels. En de oorsprong van zijn artiestennaam? "Tja, dat is gewoon zo gegaan… De naam kwam naar mij toe."
Inmiddels is hij zes nummers verder en heeft hij de smaak wel te pakken. "Ik kom net terug van schrijverskamp in Ouddorp. We hebben daar een vakantiehuisje. Ik ga er soms heen met mijn vrienden, om te schrijven en over 'Bartje Biertje' na te denken. Zij zijn ook mijn managementteam." Bart combineert zijn muziekkantenbestaan met zijn baan bij DOK en zijn studie werktuigbouwkunde aan de Haagse Hogeschool. Hij ambieert geen professionele carrière als DJ of muzikant, maar als de kans zich voordoet zou hij wel eens op een festival willen draaien.
In de video's van Bartje zien we vaak Delft terug op de achtergrond of zingt hij zelfs over Delft. Neem bijvoorbeeld zijn laatste nummer 'Waar is mijn fiets?'. Want staat die fiets nou bij de Oude Kerk, Nieuwe kerk, of in de Kromstraat? "Ik wilde wel eens echt iets Delfts maken. En dit herkent iedereen wel. Iedereen is wel eens dronken na het uitgaan zijn fiets kwijt geweest."
???????Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten