Foto: Willem voor zijn huis aan de Burgwal
Delftenaar van de week

'We hebben alles, hier stik je niet'

Tot zo'n tien jaar geleden was Willem Overgaag de eigenaar van Grand-Café Vlaanderen – een van de meeste gewaardeerde horecagelegenheden in Delft. Ondertussen is hij met héle andere dingen bezig, maar blijft hij zich inzetten voor Delft: "Kunstenaar Jan Schoonhoven zei ooit 'Ik kan niet zonder Delft', dat heb ik ook."

Delft - Veel Delftenaren zullen Willem kennen van zijn tijd als baas van Vlaanderen of als vroegere jeugdtrainer bij Concordia. Het bekende-Delftenaar-schap is hem met de paplepel ingegoten, want ook zijn ouders waren bekende Delftenaren. Zij waren eigenaar van het café St. Joris en de Draak: "Maar heel veel mensen kenden het café vooral als 'Rooie Willem', vernoemd naar mijn vader."

Inmiddels is het alweer tien jaar geleden dat Willem en Marjon Vlaanderen uit handen gaven. Toch duurde het nog best een tijdje voordat alle Delftenaren dat door leken te hebben: "Zelfs maanden later kwamen er soms nog mensen naar me toe om een tafeltje te bestellen, haha." Dat Vlaanderen inmiddels is veranderd in Moeke, vindt Willem helemaal prima: "Zulke dingen moet je kunnen loslaten. Het is een geweldige herinnering. En hoe leuk is het dat ik op mijn 46ste nog een carrièreswitch heb kunnen maken?"

Willem is na Vlaanderen een héle andere bedrijfstak ingerold: "De Delftse cabaretier Pieter Jouke schreef altijd een column voor het 'Nieuws van Vlaanderen'. Hij zocht iemand die zijn zakelijke belangen kon behartigen en vroeg of ik dat wilde gaan doen. Sindsdien ben ik impresario."

Willem zich in voor verschillende maatschappelijke doelen en stichtingen in Delft. Zo zit hij in het bestuur van stichting gezinshereniging vluchtelingen.

Geen openluchtmuseum

Willem heeft ook een kritische noot over zijn geliefde stad: "We moeten wel zorgen dat Delft geen openluchtmuseum wordt. Je moet bijvoorbeeld bierfietsen niet toestaan en uitkijken met AirBnB's. Leuk die toeristen, maar we moeten ook nog de winter door met alleen de bewoners. Als er een pandje leeg staat wordt het nu vaak ingericht op de toerist die een snelle hap wil, om zo makkelijk veel geld te verdienen. Maar als je onderneemt, moet het niet gaan om alleen maar geld verdienen, het moet ook je passie zijn. We moeten zorgen dat de gewone Delftenaar niet wegblijft én we moeten elkaar wat meer gunnen. Koop je nieuwe spijkerbroek bijvoorbeeld niet online, maar gewoon bij een lokale ondernemer zoals Ray Brandstore. We hebben alles in Delft, dus waarom zouden we daar geen gebruik van maken?" Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten