Logo delftsepost.nl


Foto: Marianne Q Fotografie

Chantal's ervaringen met kanker

In maart 2014 kreeg Delftenaar Chantal Deen een bericht dat haar hele leven zou veranderen: ze had borstkanker. Ze besloot haar ervaringen als kankerpatiënt te delen op haar blog 'Tough Dutch Cookie'. Dat was zó herkenbaar, dat het uiteindelijk is gebundeld in een boek: Gewoon K. "Mensen zeggen: ja sorry, ik moet er gewoon om lachen. Maar dat is juist de bedoeling."

Delft - "Er wordt nergens zoveel gekankerd als op de dagbehandelingsafdeling oncologie", vertelt Chantal. "Mensen zijn alleen maar aan het klagen over het ziekenhuispersoneel. Dat snap ik wel, want door die chemo voel je je gewoon ontzettend klote. Maar ik probeerde er de fun van in te zien. Ik ging grapjes maken met de oncoloog én mijn observaties van medepatiënten opschrijven."

Want nadat Chantal (moeder van twee kinderen, fulltime baan als marketing- en accountmanager) te horen had gekregen dat ze borstkanker had, stortte haar wereld écht even in. "Ik leefde twee weken tussen hoop en vrees: ze hadden ook een vlekje op mijn lever gezien. Gelukkig was dat niks, maar ik moest wel met een behandeling starten. Ik mocht meedoen aan een test waarmee ik hopelijk sneller zou genezen."

Natuurlijk leefden vrienden en familie ook mee. "Mijn vrienden uit Abu Dabi zeiden: waarom ga je je ervaringen niet opschrijven? Dan hoeft niet iedereen elke keer te vragen hoe het met je gaat en kan je alles lekker van je afschrijven. Nu is dat bij mij niet echt nodig, want ik praat genoeg. Maar ik vond het wel een leuk idee." En dus begon ze via Tough Dutch Cookie haar ervaringen van zich af te schrijven. "Ik lette niet op grammatica of correcte zinnen. Ik knalde het er gewoon op."

Op den duur begonnen niet alleen familie en vrienden haar schrijfsels te waarderen. "Mijn schrijfsels waren anders dan andere blogs van kankerpatiënten. Ik legde bijvoorbeeld uit wat chemo precies doet met je hoofd en vertelde hoe het was op de dagbehandelingsafdeling. Ik lag bijvoorbeeld eens een tijdje naast een echte Hagenees. Nou, de uitspraken die zij deed… Schiet mij maar lek!" Daarnaast maakte ze bijvoorbeeld een etiquette voor mensen die kanker hebben. "Ik vond het verschrikkelijk als vreemden naar me toe kwamen en zeiden: ik weet wat je meemaakt. Of dat ze me ineens gingen knuffelen. Ik hou daar helemaal niet van! Geef gewoon een high five ofzo. Dat beschreef ik allemaal in die etiquette."

Wil je Chantal eens in het echt (horen) spreken? Kom dan naar 'Pluk de dag' in het Reinier de Graaf, speciaal voor kanker- en ex-kankerpatiënten. Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox