Logo delftsepost.nl


Het Human Power Team met hun aerodynamische hightech ligfiets. Foto: Bas de Meijer
Het Human Power Team met hun aerodynamische hightech ligfiets. Foto: Bas de Meijer (Foto: Bas de Meijer)

Studenten van TU Delft winnen fietswedstrijd

Het Human Power Team heeft een fietswedstrijd in Amerika gewonnen met een nieuw Nederlands snelheidsrecord. Wielrenster Aniek Rooderkerken reed in de VeloX 7 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en VU Amsterdam.

Delft - Rooderkerken reed in de Nevadawoestijn met 121,5 km/u. Genoeg om het Nederlands snelheidsrecord fietsen voor vrouwen te verbreken. Hiermeen wint ze de World Human Powered Speed Challenge, een competitie met innovatieve fietsen en topsporters uit de hele wereld.
Deze hoge snelheden zijn mogelijk door de ideale combinatie van mens en techniek. Het gestroomlijnde ontwerp van de VeloX 7 speelt een belangrijke rol. Het team heeft zich dit jaar dan extra ingezet om de luchtweerstand te beperken. Dit deden ze door met computersimulaties en windtunneltests een perfecte pasvorm te vinden op de maat van de atleten. Daarnaast trainden de studenten Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam de atleten en verzorgden een sportdieet. De studenten van het Human Power Team willen met het project laten zien dat de mens dankzij technische innovaties op eigen kracht sneller kan zijn dan de natuur. De cheeta - het snelste landdier ter wereld - heeft een topsnelheid van 112 km/u, dat heeft Aniek Rooderkerken vandaag ruim overtroffen.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox