Logo delftsepost.nl


Vader en dochter Konings roepen alle Delftenaren op om naar de Herfstsalon en de Atelierroute te komen.
Vader en dochter Konings roepen alle Delftenaren op om naar de Herfstsalon en de Atelierroute te komen.

Van rustig kiekje tot 'klodderwerk'

DELFT - Kunstcentrum Kadmium aan het Agathaplein 4 staat vrijdag vanaf 17.00 uur in het teken van de Herfstsalon. De overzichtstentoonstelling laat het werk zien van 43 kunstenaars die deelnemen aan de Atelierroute, die op zaterdag 7 en zondag 8 oktober wordt gehouden.

Van heel rustig fotowerk tot schreeuwende verfklodders, klein en groot, twee- en driedimensionaal, sieraden en klei, realistische (Delftse) landschappen en abstracte geometrische vormen. Wie ook maar iets met kunst heeft, moet vrijdag (en begin oktober) zeker even langs gaan. "We zijn keihard aan het werk om de expositie op tijd ingericht te krijgen", zegt mede-organisator Joost Konings. Hij weet zich voor tien minuutjes uit de hectiek te wurmen. "Van de circa honderdvijftig door onze organisatie geballoteerde kunstenaars doen er 43 mee. Zij zorgen er samen voor dat kunstliefhebbers een kijkje in de keuken van de kunstenaar krijgen. Wat we hier in Cadmium doen, is een voorproefje samenstellen van wat de mensen later tijdens de Atelierroute kunnen verwachten. Hier kunnen keuzes worden gemaakt, want ik weet zeker dat niemand het redt om alle kunstenaars tijdens de Atelierroute te bezoeken."

Kijkje in de keuken

Joost lacht erbij. Hij weet als geen ander hoe gemakkelijk je tijdens een bezoek aan een kunstatelier blijft plakken. En alhoewel alle 43 ateliers straks in of vlakbij het centrum zijn gevestigd, het is niet realistisch om ze allemaal op het fietsje te bezoeken. "Zoveel mensen zoveel smaken", zegt Joost over de keuzes die bezoekers vrijdag al kunnen maken. "Het gaat erom dat alle Delftenaren weten hoe leuk een bezoek aan een atelier kan zijn. Iedereen die wel eens naar een schilderij heeft gekeken weet dat je je afvraagt: 'Waar komt dat idee vandaan? Hoe heeft die schilder dat bedoeld en hoe doet hij dat?' Een bezoek aan een atelier van een kunstenaar is als een kijkje in een bakkerij of in de keuken van een restaurant. We weten wat een brood is en hoe een steak er uitziet, maar het is toch ontzettend leuk om ook te weten hoe die bakker of die chef dat brood of die steak hebben gemaakt? Dat is met kunstwerken net zo."

Voor de Atelierroute is door Stichting Beeldende Kunst Delft een prachtig boekje gemaakt waarin alle kunstenaars aan bod komen. In Kadmium, het startpunt van de Atelierroute, is dat boekje te koop voor 5 euro, inclusief plattegrond met daarop alle deelnemende ateliers. Ook wordt gewerkt aan een dvd over de deelnemende kunstenaars. De Herfstsalon in Kadmium duurt tot en met 22 oktober.

Meer weten? Kijk op delftseatelierroute.nl en kadmium.nl.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox