Foto: Marcel de Jong

Terreur studentenhuizen

Steeds meer woningen in Delft worden omgebouwd tot studentenhuizen. Leuk voor studenten. Slecht voor de stad. Kapotte bierflesjes op straat. Gebral tot diep in de nacht. Muziek die urenlang door de wijk dreunt. Zomaar wat bijverschijnselen van die studentenhuizen, die u herkent aan de half-kapotte fietsen bij de voordeur, de kratten bier in de achtertuin, de lege flesjes voor het huis en het restant van hun nachtelijke barbecue op de stoep. En natuurlijk het braaksel tegen de muur bij de buurvrouw die 's morgens vroeg naar haar werk moet – dat hoeven ze dan zelf niet schoon te maken, want praktisch zijn de studenten natuurlijk ook wel weer.

Overlast noem ik dit. Het verpesten van de leefbaarheid in de wijken, waar mensen op tijd naar bed moeten om 's morgens te werken en hun kinderen naar de opvang te brengen. Ook in mijn wijk klinkt 's nachts steeds vaker het geschreeuw van dronken jongeren. Laatst zag ik twee jongens met de kleding van het Delfts studentencorps een leeg wijnglas op straat zetten, of om preciezer te zijn: op het fietspad. Lachen dat die knapen deden! Ze trapten hem daarna lallend in prachtig kleine stukjes, gereed om tientallen fietsers een lekke band te bezorgen. Wat een fantastische prestatie van die Delftse corpsknullen. Ook zag ik kort geleden enkele studenten met het kostuum van Virgiel door de straten van Hof van Delft marcheren, met dubbele tong de rust van de nacht aan flarden schreeuwend. Ze gooiden trouwens en passant ook een bierflesje in een bloemenperk. Onaangepast gedrag, met minachting voor hun omgeving.

Het is daarom goed dat de gemeente heeft besloten een halt toe te roepen aan het ombouwen van woningen tot studentenhuizen. Maar waarom zetten ze alleen een rem op de ombouw van woningen boven de € 265.000? Zijn de wijken met goedkopere woningen minder van belang? Is daar de leefbaarheid vogelvrij? Vinden ze het goed dat de binnenstad en de wijken Hof van Delft, Wippolder en Voorhof verloederen? Het wordt tijd dat de raad echt een stop zet op het ombouwen van woningen tot studentenhuizen.

De leefbaarheid van de wijken moet voorop staan. Niet de terreur van dronken studenten die menen boven de wet te staan en voor wie het leven van hun buren van nul en generlei waarde is.

Meer berichten