Logo delftsepost.nl


De restwarmte van de rozenkwekerij wordt ingezet als wapen tegen onkruid op verharding.
De restwarmte van de rozenkwekerij wordt ingezet als wapen tegen onkruid op verharding.

Groenbeheerder benut overschot aan warmte van rozenkweker

Van je vrienden moet je het hebben. Waar rozenkweker Ton Rodenburg een oplossing zocht voor zijn overschot aan restwarmte, kon zijn vriend Jan Vrij van AH Vrij die warmte juist goed gebruiken voor de bestrijding van onkruid op verhardingen. Maar hoe? Inmiddels is er een oplossing. Onkruid bestrijden in Delft en Leiderdorp gebeurt nu met restwarmte uit een rozenkas. Daar komt geen kilowatt energie aan te pas.

Wateringen/Delfgauw – Na 30 jaar vriendschap is de samenwerking tussen AH Vrij uit Wateringen en Rodenburg Roses uit Delfgauw geen bijzondere verrassing. De aanleiding om samen te werken is dat wel. Jan Vrij: "Ton en ik spraken over het stroomverbruik van zijn rozenkwekerij. Voor een optimale groei van de rozen is in koude perioden belichting nodig. Als de zon de rozenkas in de zomer opwarmt, dan draait de belichtingsmachine op de warmtekrachtkoppeling (WKK). Er ontstaat dan restwarmte die wordt opgeslagen in een buffer. Op een gegeven moment ontstaat een overschot en moet hij die restwarmte afstaan aan de buitenlucht. Zonde, want die kostbare energie kan ik gebruiken in een van onze processen."
Vrij doelt daarmee op onkruidbestrijding. Ter bescherming van het milieu gebeurt dat tegenwoordig niet met bestrijdingsmiddelen, maar met de zogeheten wave die heet water ter plaatse opwarmt. Echter is deze techniek storingsgevoelig en niet efficiënt, omdat geparkeerde auto's obstakels vormen. Daardoor ligt het werk wel eens stil. Vrij: "Het warmteoverschot bij Rodenburg ontstaat precies op het moment dat wij het warme water nodig hebben voor onkruidbestrijding. Ik vroeg mij af of het mogelijk is om de restwarmte uit de rozenkas mee te nemen in de vorm van heet water." Na wat brainstormen met een installateur over de mogelijkheden was de beslissing snel gemaakt. AH Vrij investeerde in een vrachtwagen met geïsoleerde tank waarmee 25m3 slootwater wordt opgepompt. De restwarmte van Rodenburg warmt dat water in een half uur op tot 95°C.
Dankzij de geïsoleerde tank blijft het water nog flinke tijd heet en kan AH Vrij rijden naar de plaats van bestemming. Met lange waterslangen aan de vrachtwagen kan het onkruid ter plaatse worden bespoten, ook op plaatsen die voorheen lastig of niet te bereiken waren. Door de hitte van het water lossen de celwanden van de plant op en sterft het onkruid bovengronds af. En omdat het water met 85°C de voegen instroomt, sterft ook de kiem. Daarmee kan AH Vrij het onkruid in een vroeg stadium bestrijden. Het afgestorven onkruid verkruimelt door wandelaars en wegverkeer, dat maakt de weg schoon.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox