Logo delftsepost.nl


Bahorie bij de plek waar de ontvreemde Denker stond in de Barbaar, hij roept de dader op deze anoniem terug te brengen.
Bahorie bij de plek waar de ontvreemde Denker stond in de Barbaar, hij roept de dader op deze anoniem terug te brengen. (Foto: Annemarie de Vries)

Stadsfilosoof Delft zoekt opvolger

Geheel belangeloos zette Hubertus Bahorie zich de afgelopen drie jaar in als stadsfilosoof van Delft. Op twee oktober begint zijn vierde en laatste jaar.

Delft - Bahorie verwacht dat er in Delft weinig mensen te vinden zijn die filosofie hebben gestudeerd: "De meesten hebben een technische studie gedaan." Dat is de reden dat hij al een jaar van tevoren aan zijn zoektocht begint. Daarnaast schrijft Bahorie vanaf deze maand elke laatste woensdag een column in de Delftse Post, waarin hij terug kijkt en vooruit blikt. Zo krijgt Delft een beeld van wat een filosoof nou doet. Want wat doet hij nou als stadsfilosoof? Bahorie: "Vrijdagochtend heb ik spreekuur bij het Stads-Koffyhuis van 9.30 uur tot 11.30 uur. Mensen kunnen langs komen en elk onderwerp bespreken dat ze willen". Soms zijn er meerdere mensen en ontstaat er een groepsgesprek. Soms heeft iemand behoefte om één op één door te praten en kan dan de week erna een half uurtje vroeger komen. Bahorie: "Mijn rol is vooral mensen te inspireren, ze op een andere manier ergens naar te laten kijken en over zichzelf te laten nadenken. Ik stel dan op het juiste moment een vraag die dat bewerkstelligt". Met het zichzelf aanbieden als stadsfilosoof volgde Bahorie het voorbeeld van de Griekse filosoof Socrates die altijd op het marktplein te vinden was waar hij in gesprek ging. Het Stads-Koffyhuys is dus zijn marktplein. Naast het spreekuur organiseert de stadsfilosoof lezingen en cursussen samen met kunstenaar Jan Brouwer. In het voorjaar was er de cursus filosofie en op dinsdag 26 september begint de cursus Filosofie en Religie, als u nog wilt aanschuiven kan dat. De eerste sessie bestond uit de lezing van Harry Fitie en ging over de vraag: "Wie schiep de schepper?" De cursus vindt plaats in café De Barbaar. In De Barbaar stond een prachtig beeld van de Denker, waar Bahorie graag mee op de foto had gewild. Het beeld bleek echter onlangs ontvreemd, dus doet hij een oproep dit beeld weer terug te bezorgen. Dat Bahorie ooit filosofie ging studeren lijkt verrassend, maar toch ook weer niet. Hij begon op de mavo, waarna hij naar het mbo ging. Een docent op het mbo vond dat hij wel erg filosofische antwoorden gaf en zei: "Jij moet filosofie gaan studeren." Hij deed toelatingsexamen en inmiddels nu geeft hij zelf les in dit vak. Naast een opvolger zoekt Bahorie iemand om hem te helpen met zijn website en social media. Info: stadsfilosoof.nl.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox