Logo delftsepost.nl


Het vroegere uitzicht op de fabriek van Calvé. Het gebouw is later afgebroken.
Het vroegere uitzicht op de fabriek van Calvé. Het gebouw is later afgebroken.

Delft treurt nog steeds om het verlies van de Oliefabriek / Calvé

Tien jaar geleden kwam het onheilsbericht dat Unilever de Delftse Calvé-fabriek ging sluiten, hard aan. Wethouder Vuijk treurde openlijk over het grote verlies voor de stad. "Voor veel Delftenaren is de geur van Calvé thuiskomen", zei hij. "Dat gevoel zal Delft na 2008 mogelijk moeten missen."

Delft - Met de sluiting komt er een einde aan een lange geschiedenis. Calvé werd al in 1883 opgericht als de Nederlandse Oliefabriek door de Delftse ondernemer Van Marken. In 1930 werd de fabriek overgenomen door de Margarine Unie, niet veel later overgenomen door het Nederlands-Britse bedrijf Unilever. "Het is bijzonder jammer dat Unilever na zo lange tijd het voornemen heeft Delft te verlaten," zei wethouder Vuijk. Hij ging zich inzetten voor de 173 werknemers die nog bij de fabriek werkten, waarvan ongeveer de helft uit Delft afkomstig was. "We hebben als gemeentebestuur contact met de directie van de Unilever-vestiging in Delft. We rekenen erop dat Unilever de mensen die het bedrijf moeten verlaten elders aan het werk helpt."

De hoge productiekosten is een van de redenen voor de voorgenomen sluiting eind 2008. Het verplaatsen van productiebedrijven is een ontwikkeling die niet uniek is voor Delft. Heel veel werkuren zijn in onze stad al verloren gegaan. Onder andere De voormalige Nederlandse Kabelfabriek (NKF), Delft Gelatine en andere zaken waren net als Calvé grote werkgevers binnen onze stad; zij zijn inmiddels afgeslankt of helemaal vertrokken. Jammer maar het is niet anders.

Alternatief

Wethouder Vuijk benadrukt dat Delft op deze ontwikkeling vijftien jaar geleden al een antwoord heeft geformuleerd: Delft Kennisstad! Met de TU en de vele hoogtechnologische bedrijfjes daaromheen heeft de gemeente een alternatief gevonden voor de industriële economie. "Innovatie is in Delft het sleutelwoord, voor nu en voor de toekomst. De Randstad is nu eenmaal te duur voor arbeidsintensieve bedrijven", zegt Vuijk. Door hoge personeelskosten, productiekosten en grondkosten: hoe meer je naar het oosten gaat, hoe goedkoper het wordt. Toch is Vuijk geschrokken van de heftigheid van het besluit om de fabriek te sluiten.

Volgende week deel twee.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox