Logo delftsepost.nl


Organist en dirigent Petra Veenstra en pastor Dick Verbakel bij de unieke Mariakapel aan de zuidzijde van de Maria van Jessekerk te Delft. Deze kapel is iedere dag open. Foto: Simone Langeveld.
Organist en dirigent Petra Veenstra en pastor Dick Verbakel bij de unieke Mariakapel aan de zuidzijde van de Maria van Jessekerk te Delft. Deze kapel is iedere dag open. Foto: Simone Langeveld. (Foto: Simone Langeveld)

Mariahulde in de Jessekerk populair

Ter voorbereiding op een bijzondere samenzang sprak Delftse post met twee mensen die zijn verbonden met de Maria van Jessekerk. Dick Verbakel is pastor in de Sint Ursulaparochie en vicaris (plaatsvervanger van de bisschop) in het Bisdom Rotterdam én Petra Veenswijk is organist en dirigent. Dit ter voorbereiding op deze bijna nostalgische samenzang, die hier twee keer in het jaar plaatsvindt in de Mariamaanden mei en oktober. Zondag 14 oktober om 15:00 uur vindt deze samenzang voor het tiende jaar achtereen plaats.

Delft - Petra Veenswijk: "Zo'n tien jaar geleden werd er een sterke behoefte gevoeld aan samenzang in deze kerk. De Maria van Jessekerk kent al sinds de Middeleeuwen een Mariaverering op deze plaats. De samenzang is echt iets anders dan de Maria Ommegang die in 1929 ere werd hersteld. Het gaat op 14 oktober om het samenzijn, en vooral het samen zingen van Marialiederen. Het is geen viering en iedereen die zich aangesproken voelt is, van harte welkom. Het blijkt keer op keer dat er ook veel mensen van buiten Delft komen. Het sterkt ons om deze samenzang jaarlijks twee keer te organiseren." Petra Veenstra is een goede organist en volgde haar opleiding in Parijs. Met de Mariahulde speelt ze op een klein orgel voor in de kerk, nabij het Mariabeeld dat dan voor in de kerk is opgesteld en voor deze gelegenheid een mantel draagt. Zij dirigeert dan ook de twee meerstemmig zingende koren. Dick Verbakel spreekt als pastor een overweging uit tijdens het programma van samenzang. Dick: "Het is een afwisseling van luisteren naar de koren Deo Sacrum en mannenkoor Vox Latina en meezingen. In het boekje met programma en tekst dat aan eenieder wordt uitgereikt, staan de teksten van de 'meezingers'. Maria speelt een grote rol in de kerk. De moeder van onze Heer Jezus Christus. In Maria raken hemel en aarde elkaar het dichtst. Ze was bij het kruis en getuige van de verrijzenis. Ze draagt een mantel waaronder je kunt schuilen. Wat een last voor je is, kun je bij haar neerleggen. Het komt dan ergens onder de mantel van de liefde terecht."

reageer als eerste
Meer berichten