Logo delftsepost.nl


Prof Moor houdt zijn inaugurele rede (foto: IHE)
Prof Moor houdt zijn inaugurele rede (foto: IHE) (Foto: IHE)

Prof Eddy Moors geeft inaugurele rede

In juli 2017 is professor Eddy Moors voorgesteld als nieuwe rector van IHE Delft Institute for Water Education. Op 5 oktober hield hij zijn inaugurele rede 'Water – Wresting with wicked problems', over water en hoe om te gaan met waterproblemen.

Delft - ''Water heeft mij altijd al geraakt", vertelt Moors. "De aanraking met water tijdens het spelen en zwemmen. De sensatie om gewichtsloos te zijn in een compleet andere wereld. Later in mijn leven zag ik ook de kracht van water tijdens het helpen van mensen van een gekapseisde boot bij de rotsachtige kust van Spanje; zwemmen vanaf een gezonken boot naar de oever in Burkina Faso. Ik voelde de behoefte aan drinkwater tijdens mijn verblijf in de woestijn. Hierdoor kreeg water een grote rol in mijn carrière.''
Een groot aantal waterproblemen is 'wicked', moeilijk of vrijwel onmogelijk om op te lossen, omdat ze incompleet of tegenstrijdig zijn, aldus Moors. Wereldwijd komt bijvoorbeeld veel van de waterconsumptie uit rivieren. Er zijn 250 internationale grensoverschrijdende rivieren, die door bijna 150 landen stromen. Meer dan 2.5 miljard mensen vertrouwen op de watervoorraden. Dit laat de grootte en complexiteit van het probleem zien. Veelbesproken trends met gevolgen voor waterhuishouding zijn klimaatverandering, bevolkingsgroei en urbanisatie. Ontwikkelingslanden kampen met enorme watergerelateerde problemen, denk aan een overvloed of juist een tekort aan water, slechte riolering. Er is nog steeds een groot tekort aan hoger onderwijs dat technische kennis koppelt aan sociaal economische kennis en leiderschapsvaardigheden. Moors ziet daarom een grote noodzaak om verschillende academische disciplines met elkaar te laten samenwerken om zo de complexe water problemen het hoofd te bieden. Eddy Moors was hoofd van het onderzoeksteam 'Climate change and adaptive land & water management' bij Wageningen Environmental Research (Alterra) en hoogleraar Water and Climate bij de Vrije Universiteit. Moors promoveerde in 2012 aan de VU op zijn onderzoek naar interactie tussen landoppervlak en atmosfeer.

reageer als eerste
Meer berichten