Logo delftsepost.nl


Foto: Frank Engering

Frank brengt buurjongen naar werk

In de Kempenaerstraat in Delft vind je een duidelijk geval van 'beter een goede buur dan een verre vriend': Frank Engering brengt elke donderdag buurjongen Menno naar zijn werk. En dat is lang niet het enige, want op zijn hockeyclub is Frank ook een bezige bij: "Zoveel doe ik helemaal niet, vind ik."

Delft - Elke donderdag brengt Frank buurjongen Menno naar zijn werk in Rotterdam. Dat is nodig, omdat Menno het syndroom van Down heeft. "Menno heeft daar een baantje: hij werkt daar in een tuin. We luisteren onderweg altijd naar The Lion King en we zingen mee. Hij doet dat met grote armgebaren. Bij het stoplicht vragen mensen zich wel eens af wat er allemaal in onze auto gebeurt. Menno is altijd vrolijk. Het is een feestje om hem te brengen", glimlacht Frank. Onlangs werd Frank in het zonnetje gezet door zijn buren, waaronder de moeder van Menno. "Ik was helemaal verbaasd", vertelt Frank: "Ik vind het een kleine moeite, maar voor mijn buren betekent het blijkbaar veel. Ik neem Menno wel eens mee naar het theater of de bioscoop. Dat kost mij een paar uurtjes, maar voor de ouders is het ontlastend." Frank is trots op zijn buurjongen, met wie hij inmiddels een bijzondere vriendschap heeft opgebouwd: "Menno is een hele fijne jongen. Praten is voor hem wat lastig, maar dat is wat mij betreft echt zijn enige beperking, hoor."
Hij mag dan sinds dit jaar met pensioen zijn, Frank zit niet stil. Hij is ook vice-voorzitter van hockey- en tennisclub Ring Pass. Frank: "We zitten veel te veel stil met z'n allen. Niet (kunnen) bewegen en sociale beperking is iets wat je met kleine initiatieven kunt oplossen. We organiseren bij Ringpass een wandelgroepje waarmee we elke week met ouderen wandelen. Het gaat niet om de prestatie, maar om dat je in beweging blijft en mensen ontmoet." Toch denkt Frank graag groter dan wandelgroepen: "We hebben vijfduizend mensen op de club rondlopen, maar overdag staat ons clubhuis vaak leeg." Ook de omgeving van de hockeyclub zit vol potentie: "In het park naast Ring Pass zit een aantal hele leuke initiatieven, het buurtkippenhok bijvoorbeeld. Alleen omdat er geen brug ligt tussen onze parken, is het slaan van de spreekwoordelijke brug toch niet zo makkelijk. Ik hoop dat de gemeente de komende jaren meer tijd steekt in het verbinden van mensen. Want", zo vindt Frank, "daar mag de gemeente zich wel eens mee bezig houden. Voor mensen zoals Menno is er best veel qua dagbesteding, maar bijna alles is particulier initiatief." Waar Frank zijn enthousiasme vandaan haalt? "Door kinderen en jonge mensen in je leven, blijf je zelf ook jong." Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox