Logo delftsepost.nl


Leuk voor jong en oud (Foto: Marco Zwinkels)
Leuk voor jong en oud (Foto: Marco Zwinkels) (Foto: Marco Zwinkels)

Bezoek een archeologische opgraving in Delft

Zaterdag 14 oktober is het mogelijk om een kijkje te nemen bij een echte archeologische opgraving. Archeologie Delft voert in oktober archeologisch onderzoek uit naast de parkeerplaats Nijverheidsplein, ter hoogte van de voormalige Prinses Irenetunnel en voor één dag is het terrein voor iedereen te bezoeken. Het is voor het eerst in twaalf jaar dat het mogelijk is een opgraving in Delft te bezoeken.

Delft - Tijdens de Open Dag kunnen bezoekers letterlijk over de schouders van de archeologen meekijken, terwijl zij in de bodem op zoek gaan naar de tastbare getuigenissen van de Delftse geschiedenis. Vooronderzoek heeft uitgewezen dat op deze locatie een huisje heeft gestaan, dus de archeologen verwachten wel het een en ander te vinden en hopen natuurlijk op bijzondere vondsten. Er zijn deze dag meerdere archeologen beschikbaar om alle vragen te beantwoorden. Maar er is nog meer te doen. Zo kunnen kinderen zelf schatten opgraven en meer te weten komen over wat ze hebben gevonden. Bezoekers kunnen ook een eigen vondst meenemen om deze te laten determineren door een archeoloog. Ook is het mogelijk verschillende workshops te volgen, zoals scherven puzzelen en het bestuderen van dierlijke botten. In een mini-expositie zal een selectie van eerdere bijzondere vondsten uit de Spoorzone te zien zijn. Meer informatie is te vinden op www.archeologie-
delft.nl.
Archeologie Delft voert al jaren onderzoek uit in de Spoorzone. De bewoners van Delft hebben over de schouders van de archeologen kunnen meekijken. Belangrijk voor onze kennis van de stadsgeschiedenis is vooral het onderzoek naar de resten van de middeleeuwse stadsmuur en andere verdedigingswerken geweest. Een stadspoort met torens, een bolwerk en allerlei stukken militaire uitrusting zijn hier ontdekt. De opgravingen in de Spoorzone hebben nog meer opgeleverd dan alleen gegevens over de middeleeuwse verdediging. De toevallige vondst van de oudste telescoop van Nederland ter wereld trok grote aandacht in de pers en op de televisie. Hoewel de treinen inmiddels door de nieuwe tunnel rijden, is het Spoorzonegebied nog steeds in ontwikkeling. Archeologie Delft graaft voorlopig dus nog wel even door.

reageer als eerste
Meer berichten