Emma is de jongste coureur ooit (Foto Jorrit Lousbergen)
Emma is de jongste coureur ooit (Foto Jorrit Lousbergen) (Foto: Jorrit Lousbergen)
Sporter van de week

Emma Vercoulen jongste coureur Nuon Solar Team

Emma Vercoulen (dat spreek je uit met een oe) is, met haar 20 jaar, de jongste coureur ooit van het Nuon Solarteam. Wij spraken de kersverse kampioene slechts enkele uren nadat het team als eerste over de finish kwam van de Bridgestone World Solar challenge: "Ik ben echt superblij. Ik heb eerst even lekker gedoucht en straks gaan we uit eten om het te vieren. Ik denk dat ik vannacht heel erg lekker ga slapen in mijn hotelbed".

Adelaide - Want een lekkere douche en een comfortabel bed had het team al vijf dagen niet gezien. De jonge coureur vertelt: "We zetten gewoon onze tentjes neer waar we op die dag geëindigd waren, zo middenin de outback zonder voorzieningen. De begeleidende auto's stonden erom heen als beschutting. En beschutting hadden ze vooral de laatste nacht wel nodig, want het was een nacht en een dag met erg harde wind, dus veel geslapen hadden ze niet.
Zondag 8 oktober mocht het team als vierde starten. Deze geweldige startpositie werd door Emma veroverd op de zaterdag voor vertrek, bij de kwalificatie-race, waar zij als coureur een geweldige tijd neer zette. Emma heeft er twee jaar van haar studie werktuigbouwkunde op zitten als zij zich bedenkt dat ze eigenlijk nog best jong is om al bijna klaar te zijn met haar bachelor. Dat komt doordat ze op de basisschool een klas heeft over geslagen. Alle tijd om iets anders tussendoor te doen. Emma: "Dus solliciteerde ik bij het Nuon Solarteam. Het was een heel traject. Eerst een brief met cv, daarna nog persoonlijkheidstesten en een gesprek. Een paar weken daarna hoorde ik dat ik was aangenomen. Ik heb geen minuut spijt gehad. Ik heb de afgelopen maanden een fantastische tijd gehad en ik heb hier enorm veel van geleerd, vooral over samenwerken. Dit is een geweldige ervaring voor de rest van mijn leven."
Van veel teamleden stonden er familieleden bij de finish, die waren speciaal naar Australië gekomen. Zo ook de ouders, broer en zus van Emma. Emma: "Het was echt geweldig om ze bij de finish te zien. Ik heb ze natuurlijk al anderhalve maand niet meer gezien. Ook mijn oude vrienden en school in Zwolle, waar ik vandaan kom, leven continu mee. Ik heb zoveel leuke berichten en felicitaties gekregen." Voorlopig komt Emma nog even niet terug naar Nederland: "Nu ik er toch ben, wil ik wel wat van het land zien. Dus ik ga met wat teamleden rondreizen en daarna nog met een vriendin op roadtrip door Australië. En dan ga ik het derde jaar van mijn bachelor weer oppakken en terug naar de collegebanken. Dat zal wel even wennen zijn. Echt super dat ik de kans heb gekregen dit tijdens mijn studietijd te doen."

Meer berichten