Logo delftsepost.nl


Wat is wijsheid? (Tekening Wim Houben)
Wat is wijsheid? (Tekening Wim Houben) (Foto: Wim Houben)

Wijsheid vraagt om echte Liefde

Wat betreft ons diepste verlangen? Het is de Liefde! Waaruit bestaat onze grootste angst? Het is de Liefde. Waarin zijn wij het kwetsbaarst? In de Liefde. En wat drijft een mens tot grootse hoogte? Het is, wederom, de Liefde. Liefde is dat waarover wij nauwelijks kunnen spreken, want wie erover verhaalt, wordt óf platvloers óf voor dwaas versleten. Wat betekent Liefde nog in een wereld geregeerd door materialisme? Wie verstaat nog haar wijze taal?

Delft - Kader Abdolah, die afgelopen dinsdag in het Prinsenkwartier zijn lezing hield (waarover ik niets kan zeggen want dit schrijven vindt vooraf plaats), vertelt op YouTube in een lezing van 10 minuten zijn Oosterse blik, in de geest van Rumi, met een verhaal:

Een prins is dol van liefde en wordt verteerd door verlangen naar zijn Geliefde. Dus springt hij op zijn paard om haar te omarmen in een nog verboden omhelzing. Na uren reizen komt hij aan bij het huis van haar ouders, stapt van zijn bezweette rijdier en rent naar de deur waarachter hij zijn Geliefde vermoedt. Hij klopt ongeduldig en meteen klinkt een melodieuze stem die hij herkent als de hare: "Wie is daar?" "Ik ben het!" roept hij, bijna hardop, uit, maar de deur gaat niet open. Verbaasd klopt hij opnieuw op haar deur en wederom klinkt haar stem. Dringender nu: "Wie is daar?" Ditmaal roept hij uit: "Ik ben het, mijn lief. Open de deur opdat ik bij je kan zijn!" Maar er gebeurt niets en de deur, die blijft gesloten. De prins raakt vertwijfeld. "Wat is hier aan de hand?" Voor een derde keer klopt hij op de deur en opnieuw hoort hij haar, bijna verdrietig, zingen: "Wie is daar?". En weer, maar nu met zijn liefste stem, fluistert hij hardop: "Ik ben het, mijn lief. Ik!" Maar de zwaar beslagen deur die hen scheidt, blijft gesloten. Hij zakt neer, met zijn rug tegen het hout en besluit te wachten. Maar na een uur geeft hij het op en rijdt verdrietig weer terug naar huis. De gebeurtenis laat hem echter niet los en jaar na jaar spookt de avond door zijn hoofd. "Hoe kan dat nou? Wat is er misgegaan? Had hij iets verkeerds gezegd?" En na 7 jaar dringt het ineens tot hem door! Opnieuw rijdt hij midden in de nacht, ditmaal vol vreugde, naar het huis van haar ouders. Eenmaal daar, stapt hij van zijn paard en loopt naar de dezelfde deur die hem en zijn Geliefde al 7 jaar gescheiden houdt. Opnieuw klopt hij aan en bijna onmiddellijk hoort hij weer haar prachtige stem. De woorden zijn hetzelfde: "Wie is daar?" Maar ditmaal antwoordt de prins: "Jij! Jij, mijn Lief! Jij bent het!" En de deur gaat onmiddellijk open…

En zo is ook het geheim van wijsheid. Wie haar vinden wil en door haar vervuld wil worden, zal zichzelf moeten vergeten om tot grootse hoogten te worden opgetild.

Reageer als eerste
Meer berichten