Logo delftsepost.nl


Hans van der Burgh gaat samen met zijn collega's Ingrid en Monique (rechts) het avontuur aan op Curaçao. (Foto: Karl Flieger)
Hans van der Burgh gaat samen met zijn collega's Ingrid en Monique (rechts) het avontuur aan op Curaçao. (Foto: Karl Flieger) (Foto: Karl Flieger)

Op-Nieuw gaat de oceaan over

Hans van der Burgh heeft met zijn stichting Op-Nieuw al heel wat jongeren aan een zinvolle dagbesteding geholpen. En in veel gevallen zelfs aan een baan. Zijn 'sociale' fietsenwinkel in het Poptahof loopt op rolletjes en dat heeft Hans op een idee gebracht. Waarom niet een dergelijke organisatie opzetten op Curaçao? Op 19 november stapt hij met collega's Ingrid en Monique in het vliegtuig naar Willemstad.

Delft - Bevlogenheid gaat soms verder dan je denkt. De stichting Op-Nieuw doet in Delft al veel goed werk met de begeleiding van jongeren op weg naar werk. Maar daar kan wat Hans van der Burgh betreft best nog een tand(wieltje) bij. "Iedereen weet dat op Curaçao de omstandigheden waarin jongeren opgroeien bepaald niet beter zijn dan hier", zegt hij. "Daarom is op een gegeven moment het idee geboren om onze activiteiten naar daar uit te breiden. Volgende maand gaan we de zaak verkennen en met verschillende autoriteiten praten. Het idee dat je met het repareren en verkopen van gebruikte fietsen iets goeds voor de samenleving kunt doen, is ook daar best in goede aarde gevallen. Ik zie het zitten."

Blijf op je eiland

"De situatie van veel jongeren op Curaçao is behoorlijk uitzichtloos", zegt collega Monique, wiens echtgenoot van het eiland afkomstig is. "Er is veel werkloosheid en dat is zeker voor jonge mensen heel slecht. Ze zien geen toekomst, gaan zich vervelen en belanden gemakkelijk op het criminele pad. Sommigen komen naar Nederland, maar daar is voor hen de situatie niet veel beter. Ik zeg: lekker op je eiland blijven en werken aan je toekomst. En daar willen wij ze graag een beetje bij helpen."

Dat 'beetje helpen' bestaat uit het bieden van een training met als einddoel een baan. En misschien wel een eigen onderneming op Curaçao. Monique: "Dat is een droom van ons: jongeren zo begeleiden dat ze straks op eigen benen kunnen staan. We weten dat de infrastructuur op Curaçao een stuk beter is dan een jaar of tien geleden. Er kan dus prima gefietst worden. Het is onze bedoeling om scholen en autoriteiten achter ons plan te krijgen. Daarom gaan we er tien dagen naartoe."

"Curaçao is geen fietsland", zegt Hans, "maar dat kunnen we er wel van proberen te maken. Maar het uiteindelijke doel is de situatie van de jongeren te verbeteren. In Delft lukt het, waarom dan niet op Curaçao? We hebben inmiddels contact met de rector van een school en de staatssecretaris van onder meer werkgelegenheid. Zij zijn heel enthousiast. Het wordt een kwestie van kleine stapjes, maar ik heb er vertrouwen in."

Op www.op-nieuw.nl staat alle informatie over de stichiting.

1 reactie
Meer berichten