Logo delftsepost.nl


In Burundi wordt hard gewerkt aan de bouw van de school (Foto: marcuskerk)
In Burundi wordt hard gewerkt aan de bouw van de school (Foto: marcuskerk) (Foto: Annemarie de Vries)

College 'Lumière de Delft' in aanbouw in Burundi

Aanstaande zaterdag wordt de Boekenmarkt voor Burundi gehouden. De opbrengst is voor een onderwijs- en verzoeningsproject in Burundi. Dit jaar precies tien jaar geleden was het eerste contact.

Delft - Bernard Ndiho, drijvende kracht achter het schoolproject, kwam in 2007 voor een cursus naar Nederland en kwam zo in contact met Ditte Mostert-Bok, die dagtochten verzorgt voor bedrijven en overheid. Via haar kwam Bernard in contact met predikant W.J. Dekker en de Diaconie van de Protestantse Gemeente en dat was eigenlijk de eerste steen. In Burundi was Bernard, samen met anderen, begonnen met de verzoening van Hutu's en Tutsi's, na de burgeroorlog. Hij begon met de jeugd, die de bloedige strijd niet zelf had meegemaakt. Die kostte tienduizenden het leven, velen vluchtten naar buurlanden en de samenleving was compleet ontwricht. Terugkerende kinderen kregen Franse les en leerden weer met 'de ander' omgaan.. De Burundese stichting AJMPD ('onderwijs en hulp aan kinderen') maakte samen met de Nederlandse stichting EJO Burundi plannen voor een eigen school. De overheid stelde grond beschikbaar en de plaatselijke bevolking zette zich in: een 800 meter lange geul graven voor elektriciteit en water, duizenden stenen bakken, de grond egaliseren en funderingen aanleggen; alles met de hand. In 2013 was de officiële start, in bijzijn van voorzitter Ditte Mostert-Bok van EJO Burundi: "Een prachtige ervaring om te zien hoeveel werk de bevolking verricht! Dat is de basis van onze steun: we doen ons best om geld in te zamelen, maar het initiatief, de plannen en de uitvoering van het werk is lokaal. We krijgen verslagen van de AJMPD-penningmeester, waarin alles wordt verantwoord." De naam van de school? College Lumière de Delft: ''Licht van Delft''. Drie jaar geleden waren de eerste lokalen klaar. Dit jaar werden nog drie lokalen opgeleverd, een toiletgebouw, schooltuintjes en een kippenfarm. Hiermee bestrijdt de school ondervoeding. Voor de toekomst zijn er nog volop wensen. Ditte: 'het schooladministratiegebouw, een sportveld, zonnepanelen, muziekinstrumenten en contact met een school voor technisch onderwijs in Delft. Er is nog veel te doen!'

De boekenmarkt is zaterdag in de Marcuskerk (Roland Holstlaan/hoek Menno ter Braaklaan) van 10.00-12.30 uur. De boeken in uitstekende staat gaan weg voor €0,50 of €1,-.

reageer als eerste
Meer berichten