Logo delftsepost.nl


Een foto van de Nieuwstraat uit de oude tijd.
Een foto van de Nieuwstraat uit de oude tijd.

Lopend langs de Boterbrug en de Nieuwstraat

De Boterbrug en de Nieuwstraat, twee oude straten waar de laatste jaren veel veranderd is. Zeg je tegen een willekeurig iemand Boterbrug, dan krijg je als antwoord ijs van Bokhoven, poffertjes, koffie en warme chocolade.

Delft - Kortom, een gezellige zaak. De weduwe C.M.A. Romijn van Winden beheerde de winkel. De handelsonderneming in ijzerwaren en gereedschappen waren in handen van de zoons, een geweldig lopende zaak. Op de hoek stonden de magazijnen van de Fa. Bervoets NV: dames-, heren-, kinder- en bedrijfskleding, schoenen en dergelijke. De weduwe T.A. de Wilde-Schimtz was de eigenaar van het Café Huize Vredelust. De familie Ducker was bekwaam in behangen, stofferen en handel in tapijten. G. Verstraeten: antiquiteiten, reparatie van alle soorten meubelen, ook aan huis. J. Groot: assistent accountant. A.H. Huussen: kantoorbediende. H.G. Goode: werktuigkundige. T H. F.J. Otten: meester/schoenmaker. A.J. Voskuijl: grossier in zuivelwaren. A. Visser: radiomonteur, zelfstandig werkzaam.

De Nieuwstraat was en is een gezellige, drukke winkelstraat met een paar uitschieters, zoals P. J. Rahms: een geweldige tweedehandsboekhandel, een tijdschriftencentrale en een advertentiebureau, waar veel studenten kwamen. Piet was een toffe vent, hij was ook agent van het dagblad NRC. Een sfeer die je alleen in dergelijke winkels tegenkomt, lekker snuffelen tussen allerlei soorten boeken. Op de pui staat een slagzin die ik nooit zal vergeten "Eer schept men water met een zeef dan wijsheid zonder boeken" Als u door de straat wandelt is de slagzin op de pui nog te lezen.

Mej. S.A. Straman: typiste bij de T. H. J.F. Hinfelaar, alles op gebied van tweedehandsmeubelen. L.A.J. Henneman: architect. Mej. J.H.M. Janssen: onderwijzeres. J.M. van der Meer: fotograaf. M. de Roo: werkzaam bij V.en D. T.H.C. Piquillet: vertegenwoordiger. Na de oorlog kwamen er twee winkels bij: een voor dames, de andere voor heren op het gebied van militaire kleding. Ik heb nog een Canadees windjack en zuiver wollen handschoenen gekocht. Als doelverdediger had ik die hard nodig. A. Lommerde: rijwielhersteller. H.J.N. van der Broek: filiaalhouder. H.J. Oldriks: meubelmaker. Firma van Es/Judels: gasfitters. Fa. C.M. Tetterode: instrumentmaker/opticien. Mej. A.J.C. Buiteman: secretaresse. C.D. van der Wel: chauffeur. H.M. van Uffelen: zuivelproducten.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox