Christopher in de turnhal op de Sportcampus (Foto: Remco Jansen)
Christopher in de turnhal op de Sportcampus (Foto: Remco Jansen) (Foto: Remco Jansen)
Sporter van de week

Een jonge Epke in de dop

Maar liefst vier keer per week turnt de elfjarige Christopher Jansen in de Haagse Sportcampus. Het begon allemaal toen hij via de Brede School kennismaakte met turnen. Toen hij daarna ook nog eens Epke Zonderland op tv zag, wist hij het zeker: "Dit wil ik ook!

Door: Annemarie de Vries

Delft - Helaas kan Christopher op dit moment even niet turnen, want hij heeft zijn enkel gebroken tijdens een turnkamp in de herfstvakantie. Vader Remco geeft aan alle vertrouwen in de dokter van het Reinier de Graaf ziekenhuis te hebben, dus dat gaat helemaal goed komen. Die trainingen zijn overigens niet de minste trainingen, dat is niet met een uurtje klaar. Doordeweeks traint hij drie dagen van 16.30 tot 20.00 uur en op zondag 9.00 tot 12.30 uur. Meestal gaat de moeder van Christopher mee. "Maar ik doe dat graag hoor", zegt ze.

Chris traint met acht jongens tegelijk bij coach Denny, "een hele goeie coach" zegt hij. Een beetje geluk hadden ze wel, want Christopher was na de Delftse verenigingen Sparta (waar hij wel gelijk op viel) en Excelsior in Naaldwijk terechtgekomen bij STHW, een turnvereniging speciaal voor jongens. Laat dat nou net de vereniging zijn, die in de Haagse Sportcampus haar thuisbasis mocht krijgen. "Het is een prachtig centrum. Alles is er, een echte turnhal met alle soorten apparaten, fysiotherapeuten, noem maar op. Kosten noch moeite zijn gespaard," legt vader Jansen uit.

Enig doorzettingsvermogen is Christopher overigens niet vreemd. Bij de allereerste wedstrijd die hij ooit deed, werd hij zesentwintigste van de 26. "Toch vond ik het gelijk leuk," vertelt hij. De volgende keer ging het iets beter en werd hij vijfentwintigste. Maar de aanhouder wint en inmiddels turnt hij op landelijk niveau in de eerste divisie. Op zijn laatste wedstrijd werd hij zelfs eerste.

Chris turnt allround, maar zijn specialiteit is de sprong. Helaas zijn er weinig jongens die op dit niveau turnen. De sport is over het algemeen meer populair onder meisjes, waardoor Chris vaak ver moet reizen voor wedstrijden.

In het voorjaar is het NK waarvoor de voorbereidingen al in volle gang zijn. Ook voor Christopher: ondanks zijn enkel traint hij gewoon door. "De bovenkant kun je gewoon trainen hoor," legt hij uit. Samen met de fysiotherapeut gaat hij op de sportcampus aan de slag om toch, ondanks zijn enkel, op tijd klaar te zijn voor de NK in het voorjaar. Met zijn doorzettingsvermogen en de onvoorwaardelijke steun van zijn ouders gaat dat helemaal goed komen. Daar hebben wij alle vertrouwen in.

Meer berichten