Pleun op zijn vaste stek: "Hier kun je me uittekenen". (Foto: Annemarie de Vries)
Pleun op zijn vaste stek: "Hier kun je me uittekenen". (Foto: Annemarie de Vries) (Foto: Annemarie de Vries)
Sporter van de week

Pleun van der Vliet van DVC lid in de orde van Oranje Nassau

Door: Annemarie de Vries

Pleun van der Vliet (70) staat symbool voor een hele groep zeer actieve vrijwilligers bij voetbalclub DVC Delft. Begin jaren '70 kwamen hij met een groepje vrienden bij DVC spelen en ze zijn nooit meer weg gegaan.

Delft - In de loop van tijd namen ze steeds meer vrijwilligerstaken op zich en dat doen ze nu al bijna 50 jaar. Het voetballen hield Pleun ook nog lang vol, tot halverwege de jaren '80 ongeveer, tot de knieën geen zin meer hadden. Dagelijks is hij bij DVC te vinden, meestal achter de bar, zelfs zijn echtgenote ontmoette hij hier. Pleun: "Zij is ook altijd actief geweest als vrijwilliger, zo hebben we elkaar leren kennen. Helaas is ze overleden kort nadat ik met pensioen ging."

Vriendenclub

De vriendenclub gaat elk jaar samen een weekje weg en ze vieren bijvoorbeeld ook kerst samen. Pleun: "De bar van DVC is elke dag open, zelfs met kerst, zo hoef je je als DVC'er nooit eenzaam te voelen. Hier vind je altijd vrienden. In Delft staat DVC ook wel bekend als de 'Delftse Vriendenclub'. De sfeer is hier dan ook fantastisch, ook al zouden de voetbalresultaten van het eerste wel iets beter mogen."

Niet in de kou

Van der Vliet opent dagelijks de bar voordat de spelers komen: "ouders staan bij DVC tijdens de training niet in de koud te wachten, in de bar is het altijd comfortabel en warm." Op vrijdagavond zet hij in de keuken alles alvast klaar voor de drukke zaterdag. De jus voor de gehaktballen, de snacks in de vitrine, de tosti's voorbereiden en alles wat nodig is. Pleun: "Daar hebben ze op zaterdag allemaal geen tijd voor, dan is het te druk." Om de week opent hij ook nog op zaterdag het clubhuis, dan is hij dus al weer heel vroeg present. Op zaterdag speelt om de week het eerste elftal thuis. Van der Vliet: "Dan is het altijd lekker druk en gezellig op de club." Op zaterdag heeft DVC 4 seniorenelftallen en op zondag ook, maar dat zijn recreatieve teams, daarnaast zijn er nog 200 jeugdleden. Van der Vliet: "Daar geniet ik ook van hoor, die jeugd. Blijf je zelf jong bij."

Hele groep vrijwilligers

Naast barman is hij ook al bijna 40 jaar de wedstrijdsecretaris van de club. Ook de elftalcommissie en en materiaalcommissie heeft hij gedaan. "Maar", benadrukt hij: "Ik niet alleen hoor. We zijn met een hele groep, die veel voorkomende werkzaamheden van de club doen. Eigenlijk zijn we altijd echte doeners geweest."

Daarom is met Pleun deze week eigenlijk zijn hele vriendengroep van bij DVC Delft "Sporter van de Week". Want deze groep is enorm belangrijk voor DVC.

Lintje

Op 27 november interviewden wij Pleun, maar wat wij en natuurlijk ook Pleun niet wisten is dat hij daags na ons interview werd verrast met een lintje. Hij werd benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau. Van harte gefeliciteerd Pleun!

Meer berichten