Marianne met de bel voor de volgende ronde, bij het afhangbord met de kaartjes die zij voor alle leden zelf fabriceert (Foto: Annemarie de Vries)
Marianne met de bel voor de volgende ronde, bij het afhangbord met de kaartjes die zij voor alle leden zelf fabriceert (Foto: Annemarie de Vries) (Foto: Annemarie de Vries)
Sporter van de week

Actief bij badminton Buitenhof

Al meer dan twintig jaar is Marianne Neve (62) actief bij Badminton Recreatie Club |(BRC) Buitenhof. De uit zo'n zestig leden bestaande vereniging heeft de hal in de Buitenhof de hele maandagavond tot haar beschikking voor een gezellig potje badminton. Met behulp van een afhangbord wordt elk half uur gewisseld. Marianne let intussen goed op dat iedereen het naar de zin heeft.

Door: Annemarie de Vries

Delft - "Dat vind ik belangrijk," vertelt ze. "Dat iedereen zich prettig voelt. Als iemand nieuw is vang ik hem of haar even op en leg alles uit. En als iemand zich bezeert, ga ik ook altijd gelijk helpen." Logisch dus dat zij ook degene is die voor de beterschapskaarten voor zieken en geblesseerden zorgt.

Als secretaris verzorgt ze ook de ledenadministratie en regelt ze dat elk nieuw lid een pasje krijgt met pasfoto die ze nodig hebben voor het afhangbord. Deze knutselt ze eigenhandig thuis in elkaar. De meeste leden spelen recreatief, maar competitie is ook mogelijk voor wie dat wil. Marianne doet daar zelf ook aan mee: "Dat is wel weer leuk, dat je eens tegen iemand anders speelt. Vaak eten en drinken we daarna ook gezamenlijk wat. Want sport gaat tenslotte ook om de gezelligheid. Het is hooguit tien wedstrijden per poule, dus dat is nog net leuk. Thuis spelen we uiteraard op de maandag en uit kan het elke dag van de week zijn". Marianne komt meestal wat eerder dan de leden, zodat ze vast kan beginnen met spullen klaar te zetten. "Maar dat doen we met elkaar, hoor." zegt ze. "Iedereen helpt mee, ook met het opruimen achteraf."

Vroeger heeft Marianne, in het dagelijks leven actief als beeldhouwster, altijd gekorfbald. Toen ze in Delft kwam wonen wilde ze dat eigenlijk weer op pakken, maar ze zag de verplichting en de prestatiegerichte insteek niet meer zo zitten. Het recreatieve en vrijblijvende bij deze vereniging, die vanaf de jaren '80 actief is in Sporthal Buitenhof, sprak haar meer aan. Oorspronkelijk was het een initiatief van de gemeente, die instuiven in de Buitenhof organiseerde. Toen het badmintonnen steeds populairder begon te worden, werd er een zelfstandige vereniging opgericht.

De meeste leden komen via via binnen en velen blijven als ze uit Delft verhuizen. "We hebben inmiddels ook leden, die in Rotterdam of Den Haag wonen. Maar ze hebben het zo naar de zin, dat ze blijven hangen," vertelt ze: "Onze badminton is voor alle leeftijden, er is geen minimum of maximum. In de praktijk zijn de meesten 50-plus, maar dat betekent niet dat de jongeren het niet naar de zin hebben hier. Het plezier staat voorop, daarom mag je eerst gratis twee keer proberen."

Meer berichten