De sterren van de Notenkraker. Achteraan vlnr: Juno (11), Fee (12), Renske (13), Judithe (14), vooraan vlnr: Zakariye (10), David (8), Puck (11), Sophie (10), Tess (11). (Foto: Annemarie de Vries
De sterren van de Notenkraker. Achteraan vlnr: Juno (11), Fee (12), Renske (13), Judithe (14), vooraan vlnr: Zakariye (10), David (8), Puck (11), Sophie (10), Tess (11). (Foto: Annemarie de Vries (Foto: Annemarie de Vries)

Danstalentjes in De Notenkraker

Door: Annemarie de Vries

Ze zijn tussen de acht en veertien jaar en trainen sinds oktober twee keer per week in de dansstudio van De Dutch Don't Dance Division (DeDDDD). Van 25 t/m 28 december treden de jonge danstalenten David, Fee, Sophie (Delft) Renske (Rijswijk), Tess, Zakariye (Pijnacker), Puck (Zoetermeer), Juno (Berkel en Rodenrijs) en Judithe (Bergschenhoek) op in De Notenkraker in het Zuiderstrandtheater. Als muizen, kinderen van ambassadeurs, sneeuwvlokjes of soldaten brengen ze, samen met de professionele dansers van de Dutch Junior Dance Division en Stersolisten Machi Muto en Frank van Tongeren, het kerstverhaal op de wereldberoemde muziek van Tchaikovski tot leven.

Den Haag - De moeder van David, één van de jongste dansers vertelt: "Dit is zo'n geweldige kans voor de kinderen, dat ze met professionele dansers mogen optreden. Ze leren hier heel veel van. Ook als moeder geniet ik er van. De ouders dragen ook een steentje bij als vrijwilliger, bijvoorbeeld bij de kostuums." Deze kans hebben zij te danken aan artistiek duo Thom Stuart en Rinus Sprong, echte pioniers, die al vroeg de kansen zagen om het amateur- en professionele circuit met elkaar te mixen. Dit mede door hun opgedane ervaringen in de USA, waar de term "community art" allang een erkend begrip was. Dit vind je bij De Dutch Don't Dance Division.

Het bekende verhaal van De Notenkraker werd in 2006 door Sprong en Stuart omgebouwd tot een Haags sprookje met spanning, humor en romantiek. Het jonge adellijke meisje Amalia van Wassenaar gaat op kerstavond met haar familie naar de mis in de Grote Kerk. Tijdens de preek valt ze klokslag twaalf uur in slaap. Als ze wakker wordt is haar familie verdwenen en wordt ze bedreigd door muizen, ratten en de angstaanjagende Rattenkoning. Haar Notenkrakerpop komt haar te hulp maar ook hij ontkomt, net als haar broertje Willem, niet aan de gruweldaden. Gelukkig weet oom Unico de nachtmerrie om te zetten in een droom waarin de 'Notenkraker' in een jonge prins verandert en de Suikerfee mensen uit alle hoeken van de wereld laat dansen.

Dit jaar deden maar liefst 350 dansers, acteurs, amateur en professioneel, jong én oud, auditie voor De Haagse Notenkraker. Een recordaantal auditanten. Ook zijn er voor de eerste keer meer jongens in de (kinder)cast dan meisjes. Sofie den Dulk van DeDDDD: "Dit jaar waren alle kinderen zo goed, dat het heel moeilijk kiezen was, we hebben daarom zelfs vijf extra kinderen toe gevoegd." Er zit trouwens nog een extra Delfts tintje aan. Bezoekers van de voorstelling zullen in de rondborstige kokkin de bekende Delftse acteur Piet van der Pas herkennen.

Kaarten: www. zuiderstrandtheater.nl

Meer berichten

Shopbox