Vrouwenrecht winter 2017.
Vrouwenrecht winter 2017. (Foto: Sophia Tersmette)
terug in de tijd

Laat het altijd Kerstmis zijn, deel twee.

Onze aandacht wordt gevraagd voor het kerstgebeuren, wij worden in staat gesteld ons te verdiepen in de kerstviering die zich openbaarde door de eeuwen heen. De geschiedenis van onze dagen is een verhaal van overmoed. Steeds meer verliest deze generatie het geloof. In de toch wel moeilijke tijd, met wat minder leuke dingen, worden wij geplaatst voor het feest van het licht.

Delft - Kerstmis is tevens het feest van de geboorte en de verlossing waar veel over verteld en gezongen wordt. Dat de Heiland op de aarde kwam, is het feit waarvan Kerstmis is vervuld.


Maar laten we niet al te somber zijn, er zijn tijden geweest waar wij het licht niet konden zien. Voor de oorlog werd er veel aan het feest gedaan: op de hervormde school werden de verhalen verteld uit de bijbel. De klas was zo stil. Je zag, met je ogen dicht, Josef en Maria zoeken naar een herberg, waar voor hen geen plaats meer was. Een veehouder gaf hun onderdak in een stal bedekt met stro waar Jezus geboren werd. De Herders, de wijzen uit het Oosten, zij kwamen begeleid door een Engel en een ster aan de hemel bij de stal aan. Zij vielen vol bewondering op de knieën en loofden de Heer.

Voordat de kerstvakantie begon kwamen alle klassen bijeen op de trap en in de hal om kerstliederen te zingen. Juffrouw Eigenraam op de piano, meester Leenheer op de viool - een tijd om nooit te vergeten! Kerstmis werd vroeger toch heel anders gevierd: het stond helemaal in het teken van de geboorte van het kind.

Nu is dit op de achtergrond geraakt. Nu zijn er veel gezinnen die op vakantie gaan en er een gewoon feest van maken, een mens zijn zin is een mens zijn leven. Dit was er vroeger niet bij, de radio zond kerstliederen uit die werden gezongen door het kinderkoor van Jacob Hamel, een bekend dirigent uit die tijd. Dat koor heb ik zien optreden in de Stads Doelen, waar ook verscheidene Delftse koren aan mee deden. Later, na de oorlog, kwamen ook de Wiener Sangerknaben daar op treden, in een woord geweldig.

Wij wensen u gezonde en prettige dagen toe!

Meer berichten