Hoe zal ik 2018 gaan bewandelen? (Illustratie: Wim Houben)
Hoe zal ik 2018 gaan bewandelen? (Illustratie: Wim Houben) (Foto: Wim Houben)

Een wijze jaarwisseling gewenst...

Door Stadsfilosoof Hubertus Bahorie

Eens, lang geleden in een land hier niet ver vandaan, leefde AlVader Wodan. Hij overzag en bewandelde de wereld om zijn wijsheid te voeden. Veel later wordt hij herdacht als de goedheiligman, levend als geschenk voor de kinderen die zijn bescherming nodig hadden. Inspiratiebron van deze bisschop was de geboren verlosser die naastenliefde zag als een weg uit het menselijke lijden. Vandaag de dag brengt de kerstman vreugde en verwondering tijdens de donkerste dagen van het jaar. Zo veranderen culturen en de verhalen die zij vertellen. Wat is nu de essentie van al die verhalen? Wat is hun kern, hun boodschap? Waartoe willen zij u inspireren?

Delft - December, wat een heerlijke maand. Sinterklaas, Kerstmis en jaarwisseling; in stad en land gonst een feestelijke belofte. Met geven, delen en goede voornemens verwelkomen we wat komen gaat. Het draait allemaal om dezelfde astronomische gebeurtenis; de duisternis wordt verdreven door het licht. We bewegen mee met de natuur die zich in de winter terugtrekt en in de lente weer met volle kracht ontluikt. Er moet worden losgelaten om te vernieuwen. Een goed moment om oude vormen te laten voor wat ze zijn, te heroriënteren en uit de as van het verleden te herrijzen. En dat is nodig. Ieder jaar en ook dit jaar weer opnieuw. Wie terugblikt op 2017 wordt overspoeld door de vele gebeurtenissen uit het publieke domein waaronder die uit het eigen leven. De maatschappij hier én elders is als een oceaan van wereldburgers die, al dan niet bewust, continu aan het scheppen zijn. De grote opgaven waarvoor de mens zichzelf gesteld ziet, weerspiegelen een enorme invloed. Deze heeft, volgens René ten Bosch, denker des vaderlands, kosmische proporties bereikt. Niet eerder oefende een levensvorm zo'n ontwrichtende invloed uit op planetaire schaal. We dwalen, zo sprak hij onlangs in De Veste en schrijft hij, door het Antropoceen. Het zijn niet langer de terugkerende ijstijden, maar het is de menselijke wil die de wereld bepaalt. De onbeteugelde wil, de onwetende wil, de onontwikkelde wil. We kunnen niet langer als kinderen in de illusie leven dat we met onze kleine en grote wensen nietig zijn. Er is, kortom, een omkering nodig: van krijgen naar geven, van consumeren naar voeden en van drijven-op naar dragen-van.

Het goede nieuws is eenvoudig. Steeds verdrijft een verlichtte geest de duisternis, zoals de zon die terugkeert en de dagen doet lengen. En wij, die deelhebben aan deze natuur, hebben dát in ons. Dus, bij het maken van goede voornemens: wat voor een mens wilt u zijn? Wat is uw droom voor onze toekomst? Iets om bij stil te staan terwijl u samen vuurwerk afsteekt en de 365 dagen daarna, om eraan te bouwen.

Meer berichten

Shopbox