Een blije Valerie (midden) na de winst op de estafette
Een blije Valerie (midden) na de winst op de estafette (Foto: Nico Mos)

Zwemster Valerie uit Den Hoorn debuteert op EK

Door: Nico Mos

Debuteren op een EK en dan direct de hoofdprijs pakken. Die droom is voor Valerie van Roon (19) werkelijkheid geworden. Het EK korte baan in Kopenhagen (Denemarken) werd van 13 – 17 december gehouden. In de estafette pakte Valerie direct haar eerste gouden plak. Valerie praat ons bij.

Den Hoorn -,,Terugkijkend op de EK in Denemarken houd ik hier een top gevoel aan over. Ik kan niet anders zeggen. Dit EK ging boven verwachting", aan het woord is Valerie van Roon. Zij woont, traint en studeert (fysiotherapie) in Amsterdam, maar vertoeft tijdens de Kerstdagen en Oud en Nieuw in haar ouderlijk huis in Den Hoorn. ,,Ik ging er heen met de gedachte van ik ga lekker zwemmen en vooral genieten. Dat ik überhaupt aan zo'n toernooi mee mocht doen was al super. Daarnaast wilde ik mijzelf van mijn beste kant laten zien uiteraard. Ik train er hard voor ( 24 uur per week, red.) en wil je dat er op het moment suprême er allemaal uit komt. Ik heb gepresteerd en genoten. Kortom het was top. Ik zat daar in de kernploeg met Femke Heemskerk, Tamara van Vliet en Ranomi Kromowidjojo en dat beviel erg goed. Ik was de debutant en één van de jongste en ben prima opgevangen".

50 meter

,,Nederland is echt een sprint- en borstcrawlland, precies waar ik ook goed in ben (glimlacht). Ik sta momenteel als vierde snelste van Nederland en sta als nummer 13 op de Europese lijst. In de estafette die goud opleverde haalde ik ook een PR (23:65 split). Alles heb ik op de estafette gegeven, waar ik als 4e van start ging, dat te maken had met de race tactiek". Valerie is lid van de Zoetermeerse WVZ, maar traint bij het NTC in Amsterdam onder Mark Faber. Op de World Cup in Berlijn had ik mij gekwalificeerd voor het EK. En op basis van de tijden in de series van de 4x50m vrij hebben Mark Faber en Marcel Wouda de opstelling voor de finale gemaakt

Meer berichten

Shopbox