Wytze Patijn is Delftenaar van de week
Wytze Patijn is Delftenaar van de week (Foto: In de Buurt/Delft)

Wytze Patijn gaf half Delft zijn vorm

Er wordt een heleboel gebouwd in Delft - dat gebeurt natuurlijk niet zonder dat daar goed over na wordt gedacht. Iemand die met bijna álle nieuwe projecten van de afgelopen jaren te maken had, is stadsbouwmeester Wytze Patijn (70).

Delft - Voordat de architect zich mocht bemoeien met hoe Delft eruit kwam en komt te zien, was hij hoogleraar en later decaan bij faculteit Bouwkunde van de TU. Dat was toch minstens even bijzonder, vooral tijdens de grote brand in 2008. Opeens zaten al 'zijn' studenten zonder gebouw: "We moesten in veertien dagen zorgen dat er een plan lag voor een nieuwe locatie. Dat was nogal pittig."

Als voorzitter van je her-huisvestingsgroep is het mede door hem gelukt om de fameuze faculteit Bouwkunde om te bouwen tot wat het nu is. "Ik heb toen de opdracht gegeven om de ramen bovenin kleurtjes te geven. Sommige architecten vonden dat echt uit den boze. Toen ik hier niet meer werkte, hebben ze de raampjes snel weer overgeverfd. Maar de gekleurde stoeltjes staan er nog wel."

Zeven jaar geleden stopte Wytze bij bouwkunde en werd hij stadsbouwmeester van Delft. Hoe je dat wordt? "Gewoon, solliciteren", glimlacht Wytze. "Het was een hele nieuwe functie en ik mocht hem ook grotendeels zelf invullen. Het belangrijkste was dat de kwaliteit van de architectuur en de stedenbouw omhoog ging." Zijn functie is daarom ook niet écht in een paar zinnen te omvatten. In ieder geval was hij de spin in het web tussen gemeente, ontwikkelaars én de burgers. De Coendersbuurt, gebouwen in de Spoorzone en over een paar jaar het Van Leeuwenhoekpark: het zijn allemaal ideetjes uit de bovenkamer van Wytze.

Als stadsbouwmeester heeft hij geen invloed gehad op alle gevels in Delft: sommige dingen in de stad had Wytze héél anders aangepakt: "Neem nou de Westvest, dat ziet er toch niet uit met al die hoge stoepen! In Delft krijgt het verkeer een veel te dominante plek. Een stad ademt nou eenmaal door fietsers en voetgangers. Het lijkt ook wel alsof de ontwerpers alleen maar in een auto zitten, want het autodenken is ook op fietspaden toegepast."

Maar, zijn hart blijft aan onze stad verpand. "De Delftse binnenstad is volstrekt uniek! Daar moeten we zuinig op zijn", zegt hij: "Als je er woont zie je het misschien niet meer, maar het is echt heel bijzonder dat er nog zoveel historische gebouwen zijn."

Nu Wytze op zijn 70ste eindelijk met pensioen is, moeten we niet denken dat hij stil gaat zitten: "Nee hoor, ik ben nog wel met een paar projectjes bezig. En ik heb nu meer tijd voor muziek, daar hou ik ook van."

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft.

Meer berichten

Shopbox