Foto: Marcel de Jong

Vertraag de tijd

De tijd lijkt steeds sneller te gaan. Vroeger duurde een jaar een eeuwigheid. Nu zijn de twaalf maanden van 2017 voorbij voordat ik er erg in heb gehad. De tijd lijkt te vliegen. Juni lijkt wel gisteren, april vorige week, en mijn verjaardag heb ik toch pas geleden gevierd. Hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd voorbij schiet. Elk jaar dat ik leef, lijkt korter dan het voorgaande jaar. Toch is het afgelopen jaar net zo lang als komend jaar. Precies 365 dagen, twaalf maanden, vier kwartalen. Eén minuut in 2017 duurt net zo lang als een minuut in 1994. En ook volgend jaar zal diezelfde minuut 60 seconden in beslag nemen.

De beleving van tijd verandert wel. Een week ziek op bed lijkt een eeuwigheid te duren, maar een vakantie in Spanje is in een flits voorbij. Het gekke is dat je die week op bed later niet eens meer herinnert. De herinnering krimpt als het ware. De korte vakantie lijkt later juist weken te hebben geduurd. Dat komt omdat we vooral momenten onthouden die indruk hebben gemaakt. De eerste zoen, de eerste reis met het vliegtuig, je huwelijk of vechtscheiding. De tijd lijkt dan juist uit de dijen.

Verder bestaat er zoiets als de evenredigheidstheorie van tijd. Onbewust zetten we een bepaalde tijd af tegenover de duur van ons hele leven. Voor een peuter van vier is een jaar een kwart van zijn bestaan, voor mijn 52 jaren is datzelfde jaar nog geen 2% van mijn verblijf op deze aardbol. Dat jaar lijkt dan opeens veel sneller te gaan dan voor een peuter.

En dan is er nog de stofwisseling die de tijdsbeleving beïnvloedt. Hoe ouder, hoe trager de stofwisseling: je lichaam gaat minder snel draaien. Daardoor lijkt de tijd juist sneller te bewegen.

Gelukkig zijn er manieren om de tijd te vertragen – of beter gezegd: bewuster mee te maken. Zorg voor veel nieuwe ervaringen, momenten die je dus voor het eerst meemaakt. Een eerste indruk blijft goed in je geheugen hangen, en dat vertraagt de tijd.

En nog iets belangrijks: probeer bewust te genieten van die bijzondere momenten. Leg ze vast, met foto's, in een dagboek, met verhalen aan anderen of, nog beter, door de tijd te nemen ze later nog eens te overdenken. Dat vertraagt niet alleen de tijd, maar zorgt er ook voor dat je meer intens leeft. Ik wens je een langzaam nieuw jaar toe!

Meer berichten

Shopbox