Voor een nog steeds prachtig verlicht stadhuis wenste Delft elkaar 'Gelukkig Nieuwjaar' (Foto: Fred Nijs)
Voor een nog steeds prachtig verlicht stadhuis wenste Delft elkaar 'Gelukkig Nieuwjaar' (Foto: Fred Nijs) (Foto: Fred Nijs)

Nieuwjaarsborrel nieuwe stijl

Door : Annemarie de Vries

Afgelopen zondag was de eerste editie van de Delftse Nieuwjaarsborrel. Deze borrel is de vervanger van de traditionele nieuwjaarsborrel in het gemeentehuis en het is nu al een succes te noemen. Ondanks het korte tijdsbestek waarin de borrel bekend werd gemaakt, kwamen er zo'n 500 bezoekers op af. Dat is al drie keer zoveel dan op de traditionele nieuwjaarsreceptie. Een goed begin want organisator Guy Verbeek van de Burgemeesters droomt van iets veel groters: "Wat zou het mooi zijn, als over enkele jaren op deze dag het hele plein vol staat met 2000 bezoekers."

Delft - Initiatiefnemers Guy Verbeek van de Burgemeesters en David Lansen van Bestuurlijk overleg Binnenstad hadden het idee om de traditionele nieuwjaarsreceptie naar buiten te verplaatsen en deze zo toegankelijker te maken voor inwoners van de stad, wat zeker gelukt is. Verbeek: "In Antwerpen doen ze dit al jaren zo, daar is de Markt helemaal afgeladen. Ik weet zeker dat we er in Delft ook zo'n traditie van kunnen maken."

Glühwein

Delftenaren konden zich van tevoren in schrijven voor de borrel, waarna ze via de mail een consumptiebon voor onder andere een glühwein kregen. Een goeie keuze gezien de scherpe kou, waarbij de gevoelstemperatuur vele graden lager lag dan de werkelijke.


Speech

Nadat alle aanwezige Delftenaren uitgebreid de gelegenheid hadden gekregen elkaar een voorspoedig nieuwjaar te wensen nam burgemeester van Bijsterveldt het woord voor haar nieuwjaarsspeech. Ze vertelde hoe ze in september een rondje in het reuzenrad had gemaakt en zo de stad aan haar voeten zag liggen: "Een stad om trots op te zijn! Delft heeft lastige tijden achter de rug, maar gelukkig gaat het weer beter. We moten nog voorzichtig zijn, maar er liggen volop kansen voor de stad. Kansen die we moeten willen pakken en waarbij investeren belangrijk is." Delft is veel: een innovatieve kennisstad, een toeristische stad, een geweldige woonstad en vooral een historische stad. In Delft werd de basis gelegd van onze huidige staat door Willem van Oranje en de basis van het volkerenrecht door Hugo de Groot, ook noemde zij het afscheid van de Paters Jezuïeten van onze stad. De burgemeester: "Delft was in de eeuwen die voor ons liggen een aandachtige stad, waar door verdieping en aandacht, met oog voor de wereld, belangrijke waarden werden ontwikkeld en doorgegeven. Het zijn van een aandachtige stad is in deze tijd misschien wel relevanter dan ooit". Voor de hele speech, zie: https://www.facebook.com/VanBijsterveldt/

Donkere Dagen

De borrel vormde de afsluiting van De Donkere Dagen van Delft, die op dinsdag 12 december van start gingen met de traditionele Lichtjesavond. Daarna waren er onder andere een kerstmarkt, een Santa Run, Late Night Shopping, Midwintermalen van de Molen en natuurlijk de schaatsbaan Winters Delft, die nog een weekje langer open blijft tot en met 14 januari.

 

 

 

 

 

 

Meer berichten

Shopbox