Pater ten Berge (midden) en pater van den Akker (rechts) ontvangen de erepenning van de  burgemeester (links) Foto: Annemarie de Vries
Pater ten Berge (midden) en pater van den Akker (rechts) ontvangen de erepenning van de burgemeester (links) Foto: Annemarie de Vries (Foto: Annemarie de Vries)

Afscheid van de paters Jezuïeten

Door: Annemarie de Vries

Afgelopen maandag nam het Stanislascollege afscheid van de paters Jezuïeten Bert ten Berge (77) en Dries van den Akker (72). Hun vertrek betekent dat er voor het eerst sinds de oprichting in 1948 geen paters meer direct verbonden zijn aan het Stanislascollege. Bovendien komt een einde aan een periode van ruim 400 jaar waarin Jezuïeten actief waren in Delft. Het Stanislascollege zal toch na het vertrek van de paters - als enige school in Nederland - een Jezuïetencollege blijven.

Delft - Noem de naam pater ten Berge of pater van den Akker en menig Delfts hart gaat sneller kloppen. Die namen zijn voor vele Delftenaren onlosmakelijk verbonden aan een fijne middelbare schooltijd op het Stanislascollege Westplantsoen. De paters Jezuïeten Bert ten Berge en Dries van den Akker waren ruim veertig jaar bij de school betrokken. Pater ten Berge gaf het vak biologie en pater van den Akker het vak godsdienst. Niet alleen als docent waren ze betrokken, maar ook bij het vormgeven van de Ignatiaanse Pedagogiek op de zes scholen van het Stanislascollege. Daarnaast zetten zij zich geregeld in voor parochies en hulpbehoevenden in de regio. In de scholen maar ook in de parochies in en om Delft zullen de paters zeer gemist worden.

Erepenning

Namens de gemeente sprak burgemeester Marja van Bijsterveldt de paters toe. En ze had daarbij een verrassing in petto. De paters kregen de erepenning van de stad Delft uitgereikt, de hoogste onderscheiding van de stad. Dit leverde een staande ovatie van de volle aula op. Hiermee werden symbolisch ook hun voorgangers geëerd. Pater ten Berge: "Hartelijk dank, ik ben blij dat de burgemeester heeft gezegd dat de onderscheiding ook voor mijn voorgangers is. Die hebben ook allemaal veel bijgedragen aan de school." Directeur Fons Loogman roemde de prettige samenwerking met de paters, maar ook vooral hun eigen sterke mening en standvastigheid, ieder op diens eigen manier. Tot slot werd door de hele zaal uit volle borst op de melodie van het voor velen bekende Stanislaslied een speciaal afscheidslied gezongen. Volgende week een interview met pater ten Berge in deze krant.

Meer berichten

Shopbox