Sjoerd Tiemstra, Jos van de Lindeloof, Hans Bakker en Wytze Patijn.
Sjoerd Tiemstra, Jos van de Lindeloof, Hans Bakker en Wytze Patijn. (Foto: Robbert Roos)

Gasthuisplaats wordt iets bijzonders

Door: Robbert Roos

De Gasthuisplaats in hartje Delft is niet zomaar een plek. Hier stond ooit het oudste ziekenhuis van Nederland, compleet met eigen begraafplaats. Daardoor is dit stukje Delftse geschiedenis van onschatbare waarde. Een plek waar iets bijzonders mee moet gebeuren.

Delft - De afgelopen jaren zijn er veel verschillende plannen gemaakt voor deze locatie. Toch bleek geen van de plannen uiteindelijk haalbaar. Maar er gloort licht aan de horizon. Sjoerd Tiemstra, civiel ingenieur, en Hans Bakker, architect, samen verenigd in dienstverlener en probleemoplosser OTA, hebben de handen ineengeslagen. "We hebben beiden meer dan 30 jaar ervaring met binnenstedelijke projecten. Toch zijn we geen aannemer of belegger. We willen de dialoog aangaan met mensen die zich betrokken voelen bij deze plek om tot een gezamenlijk plan te komen voor deze locatie. Zie het als een leeg canvas dat we met elkaar in willen kleuren." Sinds december 2016 oriënteert OTA zich op de Gasthuisplaats, na een eerder succesvol project in de Poppesteeg. Gaandeweg werden landschapsarchitect Jos van de Lindeloof, en voormalig stadsbouwmeester Wytze Patijn aan het team toegevoegd.

Door gesprekken te voeren met mensen die zich verbonden voelen met de Gasthuisplaats wil men als denktank fungeren waarbinnen een plan ontwikkeld wordt dat in particulier opdrachtgeverschap gerealiseerd kan worden. Bakker: "Het gaat niet alleen om stenen of bebouwing, maar om een plek te creëren waar je tot rust kunt komen, een openbare binnentuin waar je kunt wandelen, of je kinderen kunt laten spelen." Bij archeologisch onderzoek werden zo'n duizend skeletten geborgen. Een zelfde aantal ligt nog steeds verborgen in de grond. Patijn: "Dat is de reden dat we hier juist iets kleinschaligs willen realiseren. Een groene plek voor de stad, met een knipoog naar het verleden. De tijd is er nu gewoon rijp voor."

Op dit moment is de Gasthuisplaats nog een parkeerplaats, maar dat hoeft in de nieuwe plannen niet perse terug te komen. Er zijn inmiddels grote parkeergelegenheden in de directe omgeving bijgebouwd die in deze behoefte voorzien. Bakker: "Je moet geen extra verkeersstroom in je stad willen. Het moet een verblijfsplek worden, een plan dat iets toevoegt aan de stad." De gemeente Delft is voor het grootste gedeelte eigenaar van de grond. Maar er zijn meer partijen betrokken zoals de Stichting Congregatie, Hotel Leeuwenburg en Stichting Behoud Synagoge Delft. Binnenkort volgt een eerste gesprek met de gemeente Delft om de nieuwe visie nader toe te lichten. De ontwikkelingen zijn te volgen op de website www.gasthuisplaats.nl

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten