Collecterende vrouwen van de kerk (Foto: S. van Leeuwen).
Collecterende vrouwen van de kerk (Foto: S. van Leeuwen). (Foto: S. van Leeuwen)
terug in de tijd

Kerk van centen en dubbeltjes H.H. Nicolaas en Gezellenkerk

Al bij de bouw van de H.H. Nicolaas en Gezellenkerk, aan de Raamstraat, was er gebrek aan geld. Nog steeds wordt elk dubbeltje omgedraaid. Er is veel over gezegd en geschreven wat ooit begon als de bijkerk van de Jozefkerk in het Westerkwartier: ,,Kerk in eenvoud". Ria van der Meer heeft er een boekje over geschreven, dit boekje heb ik nooit gezien. Slechts een paar gebrandschilderde glas-in-loodramen en een zeer sober interieur. (Pracht en praal ontbreekt).

Delft - Het uiterlijk zegt genoeg: de kerk in de Raamstraat is niet rijk. Bij het betreden van de kerk valt de leegte op in tegenstelling tot de meeste R.K. kerken, zoals de Maria van Jesse Kerk aan de Burgwal. Oudere en jongere Delftenaren en niet te vergeten de toeristen vergapen zich immer aan de mooie beelden, de gratie van het gebouw zelf en het imposante orgel.

Om te overleven heeft de kerk in de Raamstraat een beroep moeten doen op parochianen en gulle gevers. Bij de bouw van de kerk was er reeds een financieel tekort ontstaan, voor het bedrag van 87.000 gulden moesten kerk en pastorie worden gebouwd. Toen er een schenking van 6700 gulden gedaan werd, kon er een toren worden gebouwd.

Ter vergelijking: de bouw van de Jozefkerk, nu de Maria van Jessekerk, kostte in 1880 245.000 gulden. Secretaris van de kerk, G.Lansbergen: "Om de kerk in goede staat te houden hebben we zelf ook nu nog te weinig kapitaal. Het orgel en de toren moeten nodig gerestaureerd, houden we een grote actie om de restauratie te doen slagen."

Het grootste deel van de actie is achter de rug, er is heel wat geld vergaard, onder andere door het onderdeel (ik adopteer een orgelpijp). Zo'n honderd mensen brachten samen al 18.000 Gulden in het laatje. Een laatste onderdeel van de actie is de verkoop van het boekje 'Kerk in eenvoud' dat in driehonderdvoud is gedrukt. Er werd veel gedaan in die tijd, een bedevaart naar Brielle werd begonnen met de woorden: De pelgrims woorden er aan herinnerd dat zij in zedige kleding ter Bedevaart behoren te verschijnen!

Meer berichten