Marja van Bijsterveldt is de burgemeester van Delft (Foto: Vincent Basler)
Marja van Bijsterveldt is de burgemeester van Delft (Foto: Vincent Basler) (Foto: Vincent Basler)

Wie is de baas van de gemeente?

Op 21 maart 2018 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Dat lijkt nog ver weg. De lokale politiek is een onderwerp waar u zich vast niet dagelijks mee bezighoudt. In opmars naar de gemeenteraadsverkiezingen verschijnt er wekelijks een aflevering van 'Hoe werkt lokale politiek?' in deze krant. Hierin maken wij u wegwijs in de politieke jungle, zodat u in maart precies weet waarom het belangrijk is om te gaan stemmen.

Regio - Waar begin je als je iets over de lokale politiek wilt weten? Bij de gemeente natuurlijk. Wij zochten voor u uit, wie bij de gemeente nou wat doet. Wat is de rol van de burgemeester, de wethouders en de gemeenteraad en wat is het verschil tussen een begroting en een kadernota? En vooral wie is nou eigenlijk echt de baas?

Baas van de gemeente?

De gemeenteraadsverkiezingen, daar heeft de burgemeester inhoudelijk niks mee te maken. De burgemeester wordt namelijk benoemd voor een periode van zes jaar, in tegenstelling tot de gemeenteraad die vier jaar zit. Want, de burgemeester is toch het hoogste ambt binnen de gemeente? Fout. Het is de gemeenteraad die de beslissingen neemt. Daarom is het nou juist zo belangrijk is om te gaan stemmen op wie er straks in de gemeenteraad plaatsnemen. Want dat zijn de mensen die het echt voor het zeggen hebben.

Wie zit er in gemeenteraad?

Wie zijn de mensen die in de gemeenteraad zitten? En wat doen ze? Hebben ze ervoor geleerd? Is het een fulltimebaan? Krijgen ze betaald? En wat doen de wethouders? Worden zij ook gekozen? De komende tijd gaan wij op zoek naar de antwoorden op al deze vragen. Natuurlijk gaan we ook nog in op de Delftse situatie, wie is wie in Delft, zodat u goed beslagen ten ijs komt op woensdag 21 maart.

Meer berichten