De Molslaan in 1901.
De Molslaan in 1901.
terug in de tijd

De verdwenen straten van De Veste

Door Henk van der Beek

Veel mensen weten niet meer wat er allemaal weggebroken is om de De Veste te bouwen. Er zijn veel straten geheel verdwenen maar ook gedeeltelijk, zoals de Zuiderstraat, Molslaan, de Gasthuislaan, Ezelsveldlaan en de Kruisstraat. De Aschvest, die liep van de Zuiderstraat naar het Achterom, was een drukke straat met de Gemeentewerken en de Gasfabriek met het kantoorpand waar Nanda van straatje Mol werkzaam was.

Delft - Dan de toneelvereniging De Flits, een bekend persoon was daar de onderwijzer de heer E. Strelitski. Op de hoek van het Achterom / Zuiderstraat is nog een gedeelte Aschvest te zien. De Pieterstraat (de gezelligste straat in de binnenstad), daar staan nog een paar huizen aan de kant van de Brabantsche Turfmarkt, de straat liep door naar het Oosteinde.

Alle zijstraten en stegen zijn er ook niet meer zoals o.a. de 1ste, 2de en 3de Nieuwsteeg. De Ham was een inham op het Achterom, waar je met een trap naar beneden vanaf de Aschvest in de Ham kwam. Op de hoek was de groentewinkel van de familie Van der Kruk. In de straten die ik gedeeltelijk noem staan nog oude huizen, ook nieuwbouw en verscheidene winkels en niet te vergeten flats.

Ga eens wandelen over de grachten en zie de veranderingen, de moderne Bibliotheek en daar net voorbij de oude kleine huisjes van de Zuiderstraat. Het eerste deel van de Gasthuislaan vanaf het Oosteinde zijn oude huizen, nummer 240 begint met de nieuwbouw de overzijde loopt net eender. De Molslaan is aan de stadskant weinig veranderd. Er is een parkeerplaats waar de laatste huizen van de Pieterstraat op uitkomen, de overzijde, vanaf het Oosteinde tot de bakker op hoek, zijn oude huizen, daar tussen zit de Kruisstraat, in het tweede deel de achterzijde van de Bibliotheek en loopt door naar de Brabantsche Turfmarkt.

De Torenstraat liep van de Zuiderstraat naar Nieuwe Laan, op de hoek het Gemeentelijk Elektriciteitsbedrijf, op de Laan zelf alle kantoren en magazijnen van het GEB. Hier is ook niets meer van over. Ik sprak een oudere dame, die al 37 jaar in de omtrek woonachtig is. Zij vertelde dat zij het grote kantoorgebouw (van de Gemeente) heeft zien veranderen in een flatgebouw. Veel mensen praten met heimwee in hun stem.

Meer berichten