Magali Ponds en het prototype van vorig jaar.
Magali Ponds en het prototype van vorig jaar. (Foto: Marie-Jet Eckebus)

Project MARCH laat mensen lopen

Door Marie-jet Eckebus

Bij TU Delft werkt elk jaar een gedreven team studenten aan de ontwikkeling en uitvoering van een exoskelet. Een exoskelet is het best te omschrijven als een motorisch, robotisch harnas waarmee dwarslaesiepatiënten weer kunnen lopen. Onder de noemer Project MARCH willen de studenten via crowdfunding 10.000 euro inzamelen om hun ontwerp te verwezenlijken. "De teller staat nu op 54% van het streefbedrag," vertelt Magali Ponds (21), "en we hebben nog tien dagen te gaan." Dat wordt spannend.

DELFT - Project MARCH is een eigen stichting met als doel jaarlijks een exoskelet te ontwerpen en te bouwen. TU Delft faciliteert de studenten, die allemaal hun studie een jaar opschorten om deel te nemen aan het project, met een fantastische werkplaats. Het huidige team bestaat uit 19 fulltime en 3 parttime studenten. Ze komen uit verschillende studierichtingen. Zo brengt ieder zijn eigen kennis in. "En we hebben een piloot. Dat is onze benaming voor degene die het exoskelet gaat uittesten. Dit jaar is dat Sjaan Quirijns, een 42-jarige, sportieve vrouw met een vrij hoge dwarslaesie. Helaas kan niet iedere dwarsleet gebruik maken van het exoskelet. De dwarslaesie mag niet te hoog liggen, want het bovenlichaam is nodig voor de rompstabiliteit. Voor mensen met een dwarslaesie tot ongeveer het middenrif kan het exoskelet wél een vervanging van de rolstoel zijn," zegt Ponds. "Aan het exoskelet zijn vele voordelen verbonden. Fysieke voordelen, zoals verbeterde doorbloeding en daardoor minder kans op trombose, verminderde kans op doorzitplekken, sterkere botten, sterkere spieren en verbeterde maag-/darmfunctie. Maar ook het emotionele aspect is heel belangrijk: ze kunnen hun geliefde weer in de ogen kijken," legt Ponds uit.

Met het uiteindelijke prototype wordt aan een wedstrijd deelgenomen, de Cybathlon. De zes onderdelen van de wedstrijd bestaan uit hindernissen die gehandicapten in het dagelijks leven tegenkomen, zoals trappen, stoepen en drempels. "Het prototype van vorig jaar eindigde op de tweede plaats, zelfs vóór een commercieel model. Dit jaar hopen we natuurlijk te winnen," zegt Ponds enthousiast. "Wij hebben verbeteringen aangebracht. Wat die toevoegingen zijn, laten we op 29 maart zien. Dan wordt het ontwerp gepresenteerd in het auditorium van TU Delft, waarbij iedereen welkom is. In juni of juli vindt de onthulling plaats van het uiteindelijke resultaat. Maar eerst moeten we het streefbedrag bij elkaar zien te krijgen." Informatie over dit sympathieke, Delftse project en de crowfunding kunt u vinden op www.supporttudelft.nl./project/make-us-march

Meer berichten