Foto: Marcel de Jong
Bespiegelingen

Knagen aan de vrijheid

Dit is een column vol fake news. Of alternatieve feiten, als u meer op hebt met die term. De waarheid moet u bij de NOS zoeken, of De Volkskrant. En bij de partijen in het politieke midden natuurlijk. Keurige mensen die precies weten hoe de wereld in elkaar steekt. Hun boegbeeld is hun Minister van Binnenlandse Zaken. Zij is zo begaan met de waarheid van fatsoenlijk denkend Nederland, dat ze samen met haar liberale kornuiten in de Europese Unie een wet aan wil nemen waarmee media die minder op hebben met haar gelijk de kop omgedraaid kunnen worden. Ze roepen een Europese High Commission in het leven die fake news gaat bestrijden. Ik weet nu al waar u straks geen kritiek meer op mag hebben: massa-immigratie, islam, de vrijemarkteconomie, de EU. Wij mogen alleen nog maar zeggen wat onze Zweedse minister en EU-politici als deugdelijk beschouwen.

Door Marcel de Jong

Weet u hoe ik dat noem? Het afschaffen van de vrijheid van meningsuiting. Je mag alleen zeggen wat past in het straatje van de links-liberale visie op deze wereld. Onder het mom van eenheid en verdraagzaamheid willen ze alle kritische geluiden over hun wereldverbetering kaltstellen. Dat is wat de politieke correctheid met andersdenkenden wil doen. De sociale media van een Duitse politieke partij zijn al afgesloten. En het keurige Nederlands Dagblad staat ook al op de EU-lijst van verdachte media. Te christelijk natuurlijk. En dat is iets van vroeger. De islam past in het wereldbeeld van het liberale denken.

Die valse-feitenwet van de EU is een gruwelijke aantasting van onze democratie. Vrijheid van meningsuiting is absoluut. Hij bestaat of hij bestaat niet. Er is niet zoiets als een beetje vrijheid van meningsuiting. Of een fatsoenlijke vrijheid. Een rechtvaardige vrijheid. Vrijheid is vrijheid. Hij is er of hij is er niet.

Natuurlijk is deze vrijheid wat anders dan het aanzetten tot haat of belediging. Maar die kun je aanpakken met het wetboek van strafrecht. Achteraf! Maar verbied niet bij voorbaat de vrijheid om te zeggen wat je denkt of vindt. Dat is de terreur van de angst, of het eigenbelang, de politieke correctheid. U mag het zeggen. Met de vrijheid van meningsuiting heeft de nieuwe wet in ieder geval niets van doen. Meer met 'all animals are equal, but some animals are more equal than others.'

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten